Acupunctuur voor jouw huisdier

Acupunctuur is een behandeling binnen de Chinese geneeskunst waarbij de energiebalans binnen het lichaam van jouw dier hersteld kan worden.

Lees ook: acupunctuur voor katten of acupunctuur voor honden

Met acupunctuur voor jouw huisdier kunnen symptomen van verschillende aandoeningen verminderen of zelfs verdwijnen.

Wanneer is acupunctuur geschikt voor jouw huisdier?

Acupunctuur voor dieren wordt vaak gebruikt naast reguliere diergeneeskundige behandelingen, vooral wanneer de reguliere behandeling niet het gewenste effect heeft of als jouw huisdier te veel last heeft van bijwerkingen.

Het is belangrijk op te merken dat acupunctuur soms alleen symptomen verlicht en niet altijd de onderliggende oorzaken van de klachten aanpakt. Desondanks kunnen symptomen zoals pijn en jeuk wel verminderen of verdwijnen.

Het is dus cruciaal dat je dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt en je adviseert over de meest geschikte behandeling. Soms kan een combinatie van reguliere behandelingen en acupunctuur de beste aanpak zijn.

Bij welke aandoeningen kan acupunctuur helpen

Acupunctuur kan een positief effect hebben op de behandeling van verschillende aandoeningen bij jouw huisdier, waaronder:

 • Hernia
 • Angst
 • Artrose
 • Herstel na orthopedische operaties
 • Huidklachten zoals jeuk
 • Gewrichtspijn
 • Nekpijn
 • Maag- en darmklachten
 • Allergieën
 • Nierproblemen
 • Versterking van het immuunsysteem bijvoorbeeld bij kanker of infecties
 • Auto-immuunziekten

Heeft jouw huisdier last van een van deze klachten? Dan kan een acupuncturist voor dieren wellicht helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Acupunctuur en diergeneeskunde onder één dak

Bij AniCura wordt acupunctuur vaak uitgevoerd door dierenartsen. Doordat zij kennis hebben van zowel reguliere diergeneeskunde als acupunctuur, kunnen zij je voorzien van het beste advies voor jouw huisdier. Ook als acupunctuur niet geschikt is voor jouw huisdier, of alleen in combinatie met andere behandelingen, zullen wij je hierover informeren.

Hoe werkt acupunctuur bij dieren?

Het lichaam van jouw huisdier heeft acupunctuurpunten, ook wel meridianen genoemd. Door deze punten te stimuleren of te remmen, komen er natuurlijke pijnstillende stoffen vrij in het lichaam.

Stimulatie kan worden bereikt door middel van naalden, laser of andere methoden. Deze stimulatie stuurt signalen vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen.

De behandeling varieert per dier. Als er naalden worden gebruikt, zijn deze zeer dun en worden ze oppervlakkig in de huid aangebracht. Het aantal naalden kan variëren van enkele tot tientallen.

Een behandeling duurt meestal tussen de 20 minuten en een half uur. Afhankelijk van het behandelplan kan de behandeling meerdere keren worden herhaald, met tussenpozen van enkele dagen tot weken.

Je dierenarts zal je altijd vooraf op de hoogte stellen van het behandelplan, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoe reageren dieren op acupunctuur?

Meestal blijven dieren rustig liggen zodra de naalden zijn aangebracht, omdat de naalden zeer dun zijn en nauwelijks voelbaar zijn voor je huisdier.

De eerste keer kan de behandeling spannend zijn voor zowel jou als je huisdier, omdat het dier gevoelig is. Vaak verloopt de tweede behandeling al veel gemakkelijker en kunnen jullie beiden ontspannen.

Het is belangrijk dat je tijdens de behandeling aanwezig bent, zodat je huisdier zich op zijn gemak voelt en niet schrikt.

Merk je dat jouw huisdier na de behandeling erg moe is en/of veel dorst heeft? Dit is normaal. Zorg voor een rustige plek en voldoende vers water voor je huisdier.

Wat zijn de kosten van acupunctuur voor jouw huisdier?


De kosten van acupunctuur kunnen variëren, afhankelijk van het behandelplan. Dit kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door hoe vaak de behandeling wordt herhaald en of jouw huisdier aanvullende medicatie nodig heeft.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van acupunctuur voor jouw huisdier? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.