Coronavirus bij honden, katten en andere huisdieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Wat je als huisdiereigenaar moet weten over het coronavirus en honden, katten en andere huisdieren

Het humane Coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Sommige nieuwsberichten zijn gebaseerd op feiten, terwijl andere berichten meer speculerend zijn. Wij hebben niet alle antwoorden, maar als huisdiereigenaar, of iemand die veel contact heeft met huisdieren, zijn dit de dingen die je moet weten:

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

 • Volg de meest up-to-date COVID-19 gezondheidsaanbevelingen van de World Health Organization (WHO) / het FAVV en www.info-coronavirus.be.
 • Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen:
  • is er geen bewijs dat honden en katten in een huiselijke omgeving een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren, en slechts beperkt bewijs dat het virus een risico kan vormen voor huisdieren.
 • Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.
 • Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst, omdat er nu geen bewijs is dat onze gezelschapshonden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren.

  Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  
 • Het is altijd verstandig om je handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren. Vermijd contact met wilde dieren. Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar je huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen en was daarna grondig je handen.
 • Als je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct je dierenarts. Ga je op bezoek bij de dierenarts? Laat je informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd je hieraan. Houd je huisdier voor de zekerheid binnen en houd je dier weg bij andere huisdieren. Als je huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.
 • Blijf op de hoogte van de laatste informatie via betrouwbare bronnen zoals:

We volgen deze situatie op de voet en worden door interne en externe experts geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Veelgestelde vragen over COVID-19 en huisdieren

We hebben hier voor jou de meest voorkomende vragen verzameld.

Kunnen honden of katten besmet raken met het nieuwe coronavirus?

De kans dat je huisdier geinfecteerd wordt met COVID-19 is erg klein. Op dit moment geeft het FAVV aan dat er enkele meldingen zijn van honden en katten in België en Hong Kong die positief getest zijn op het virus. De honden vertoonden geen enkel symptoom en de kat had voorbijgaande spijsverterings- en ademhalingsproblemen. Ook de fret kan geïnfecteerd worden door het virus. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het virus van huisdier naar de mens wordt overgedragen.

Het risico op overdracht van het virus van huisdieren naar de mens is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen.

Desondanks wordt het sterk aangeraden om de klassieke hygiëneregels te blijven toepassen (vermijd nauw contact met je dier, vooral als je ziek bent, was je handen na het aanraken van een dier, laat het dier niet likken aan je gelaat) aanbevolen.

Is er een risico dat honden en katten het COVID-19 coronavirus kunnen verspreiden?

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen:

 • is er geen bewijs dat gezelschapshonden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren

Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. Je vindt deze laatste informatie bijvoorbeeld bij deze betrouwbare bronnen:

Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe Coronavirus?

Ja, op 27 maart is bekend geworden dat een kat positief getest is op het nieuwe Coronavirus. De eigenaar van de kat had het virus ook. De kat vertoonde klinische symptomen zoals braken, hoesten en diarree en testte positief op het virus in braaksel en faeces. Het is niet onderzocht of de ziekteverschijnselen bij de kat veroorzaakt werden door het coronavirus. De kat is inmiddels weer beter. 

Het FAVV geeft aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet erg klein is.

Waarom blijft informatie over dit Coronavirus  veranderen?

COVID-19 is een nieuw opkomende ziekte en de situatie verandert nog steeds. We leren elke dag meer over de ziekte COVID-19 en het SARS-CoV-2-virus.

Kan ik het coronavirus oplopen als iemand die besmet is met het coronavirus mijn huisdier aait en ik vervolgens zelf weer mijn dier aai? 

Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht zegt hierover: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.

Moet ik bij milde klachten, zoals hoesten en verkoudheid, het contact met mijn huisdier vermijden?

Ja. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren het nieuwe coronavirus kunnen verspreiden, is het uit voorzorg verstandig om bij milde klachten het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden (niet aaien, laten likken of knuffelen). Was goed je handen en laat huisgenoten de dieren uitlaten en verzorgen.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen het COVID-19 virus?

We houden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

 • Was je handen voor en na contact met dieren of hun directe omgeving. Is je kind jonger dan 5 jaar? Houd dan goed in de gaten dat je kind zijn of haar handen goed wast.

 • Houd huisdieren weg van mensen die positief op het virus getest zijn en houd dieren van geïnfecteerde mensen zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.

 • Bescherm je huid van direct contact met ontlasting van dieren, door (latex) handschoenen te gebruiken of een plastic zakje te gebruiken om de ontlasting op te ruimen.

 • Heb je een wondje van een beet of kras van je huisdier? Was dit dan onmiddellijk af.

 • Laat dieren niet aan open wonden of sneetjes van mensen likken. Hetzelfde geldt voor gezichten van jonge kinderen of zwakke mensen.

 • Vermijd contact met wilde dieren. Houd je hond aan de lijn om te voorkomen dat het dier in contact komt met wilde dieren.

 • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.

 • Houd je dier gezond door regelmatig naar de dierenarts te gaan en uw dier preventieve zorg te geven, zoals parasietenbestrijding. En neem contact op met de dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte. Dieren zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn.

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen je huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.

Moet ik mijn huisdier laten testen op COVID-19?

Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst. Op dit moment is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Mensen in quarantaine moeten wegblijven bij kinderen, partners en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Als huisdieren het virus op hun vacht kunnen krijgen, betekent dit dat ik mijn dier moet desinfecteren?

Nee. Alhoewel je een deurknop of aanrechtblad goed kan desinfecteren met desinfectiedoekjes, zijn middelen als alcohol en bleek schadelijk voor je huisdier. Vermijd onnodig contact met dieren die niet van jou zijn en voorkom dat iemand anders je dier aait. 

Er is geen bewijs dat het met het nieuwe Coronavirus nodig is om je dier extra te wassen.  Als je je dier wast, gebruik dan altijd milde shampoo bedoeld voor honden of katten.  

Wat moet ik doen als mijn huisdier zich niet lekker voelt of griepachtige verschijnselen heeft?

Als je huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, bel dan onmiddellijk je dierenarts en houd je dier binnen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen.

Ziekteverschijnselen bij honden en katten komen meestal door verschillende gebruikelijke virale en bacteriële infecties (kennelhoest, hondengriep, enz.). Deze ziektes hebben niets te maken met coronavirussen en zijn ook niet overdraagbaar op mensen.

Wat als ik me niet goed voel en/of in quarantaine ben vanwege mogelijke blootstelling aan het COVID-19-virus, maar mijn huisdier nog steeds medische hulp nodig heeft?

Als je griepachtige symptomen ervaart of in quarantaine bent vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus, blijf dan thuis en bel je arts voor advies over de volgende stappen.

Als je huisdier niet onmiddellijk een dierenarts nodig heeft, houd je dier dan thuis en vermijd contact met andere mensen en dieren. We helpen je graag met het opnieuw plannen van afspraken voor je huisdier als je weer gezond bent.

Als je huisdier dringend moet worden gezien vanwege een levensbedreigende situatie of ziekte:

 • Bel naar de dierenkliniek en informeer:
  • of de kliniek is uitgerust om patiënten te behandelen die mogelijk zijn blootgesteld aan het COVID-19-virus
  • of de kliniek over voldoende quarantaine-faciliteiten en personeel beschikt om voor je huisdier te zorgen

   Hoewel er beperkt bewijs is dat huisdieren kunnen worden besmet en er geen bewijs is dat ze een risico vormen voor anderen, is dit puur een voorzorgsmaatregel. De reden hiervoor is dat we nog niet veel over dit virus weten.
 • Als je dierenkliniek niet in staat is om volledige quarantaine en bijbehorende zorg voor je huisdier te bieden, vraag dan naar een verwijzing naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek met Intensive Care of quarantaine capaciteit.
 • Zorg ervoor dat een niet besmette en niet in quarantaine geplaatste vriend of familielid je huisdier van en naar de dierenkliniek vervoert om mogelijke blootstelling te beperken.

Kan geproduceerd voedsel voor huisdieren het COVID-19-virus dragen?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat droog of ingeblikt voedsel voor huisdieren een potentiële bron is voor virale ziektes.

 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA - Global Veterinary Community 

FAVV

 

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.