Atopie bij een hond

Atopie is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor allergenen, zoals huisstofmijt, grassen, pollen,...

Huisstofmijt

Lees ook ons artikel over atopie bij katten.

Symptomen van atopie bij honden

Het meest voorkomende symptoom van atopie is jeuk. Honden met atopie krabben aan hun snuit, oren, oksels, liezen en poten.

De typische verspreiding van huidklachten

De huid van je hond kan rood of kaal worden, schilferen, verdikken of zwart kleuren. Infecties veroorzaken pukkels, korsten en jeuk. Huidklachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Lees ons artikel over huidproblemen bij honden.

Sommige honden met atopie hebben steeds terugkerende oorontstekingen of hooikoortsverschijnselen zoals niezen, traanogen en een loopneus. De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen. Meer weten? Lees ons artikel over hooikoorts bij honden en over een allergietest bij honden.

Oorzaak van atopie bij een hond

Atopie komt voor wanneer een hond voor langere tijd blootgesteld wordt aan bepaalde stoffen uit zijn omgeving. Zijn immuunsysteem veroorzaakt jeuk en een ontstekingsreactie. Door te krabben raakt de huid van je hond verder geïrriteerd. Zo ontstaan er ontstekingen.

De ontstekingsreactie van de huid van je hond

Duitse herders, labradors, golden retrievers, dalmatiërs, shar-peis, shih tzu’s, boxers en terriërs zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van atopie dan andere rassen.

Waarom zou je atopie bij een hond laten behandelen?

De symptomen van onbehandelde atopie zullen alleen maar erger worden met ernstige infecties tot gevolg. Ga langs bij je dierenarts.

Atopie bij een hond: diagnose

Om atopie bij honden vast te stellen, moeten andere oorzaken van jeuk zoals een voedsel- en vlooienallergie uitgesloten worden. Via een huid- en bloedonderzoek wordt er bepaald voor welke stoffen je hond allergisch is.

Atopie bij een hond: behandeling

Atopie bij honden is helaas niet te genezen. Vaak is desensibilisatie een goede optie. Je hond krijgt dan injecties met een kleine dosis allergenen. Na verloop van tijd zal je hond minder heftig op de stoffen reageren. Lees ook ons artikel over desensibilisatietherapie bij honden. 

Een andere optie is medicatie die de symptomen van atopie onderdrukt. Vraag advies aan je dierenarts.

De huid van honden met atopie is gevoeliger voor infecties en uitdroging. Was de vacht van je hond daarom preventief met een antibacteriële shampoo en hou de vacht van je hond kort. Behandel je hond ook regelmatig tegen vlooien

Hydraterende shampoos of pipetten met omega 3- en omega 6-vetzuren kunnen de huid van je hond kalmeren. Vraag meer informatie aan je dierenarts.

Denk je dat je hond last heeft van atopie? Aarzel niet om contact op te nemen met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.