Belgische honden krijgen met Kerst vooral snacks cadeau

Zaventem, 21 december 2022 - 51% van de Belgen geeft hun hond een kerstcadeau, blijkt uit een recente rondvraag van AniCura, een Europees netwerk van dierenklinieken. Meer dan de helft van de baasjes (66%) verwent hun huisdier met snacks of snoepjes. Deze lijken onschuldig maar zijn mee de oorzaak voor de groeiende obesitastrend bij huisdieren. Daarom doet AniCura een warme oproep aan alle baasjes om een gezond alternatief te overwegen zoals een speciale wandeling, beleving of zelfs gezondheidscheck bij de dierenarts. Daarmee schenk je je viervoeter niet enkel een goede gezondheid maar zorg je ervoor dat jullie nog lang van elkaars gezelschap kunnen genieten.

Beter voorkomen dan genezen

“Het is logisch dat we onze dieren ook willen verwennen met iets lekkers tijdens de feestdagen”, zegt Nick Gabriëls, dierenartsassistent bij AniCura Dierenkliniek Herckenrode met uitgebreide ervaring in voedings- en bewegingschema’s voor dieren. “Maar snacks zijn minder onschuldig dan ze lijken. Een snack zoals een gehaktbal voor een hond staat bijvoorbeeld gelijk aan een cupcake voor een mens. We zien dan ook steeds meer huisdieren in onze kliniek met obesitas. Een extra kilogram op de weegschaal lijkt voor ons weinig maar voor een dier is dat procentueel gezien enorm.”

 

Overgewicht kan echter heel wat nefaste gevolgen hebben. Naarmate dieren ouder worden, maken ze meer kans op deze aandoeningen. Bij honden gaat het voornamelijk om ademhalings- en gewrichtsproblemen, hartaandoeningen, diabetes en kankers. Bij katten komen daar nog eens urinewegstenen en leverproblemen bij. “Hoe langer deze kwalen aanhouden, hoe erger ze meestal worden. Net zoals bij mensen geldt hier, voorkomen is beter dan genezen”, aldus Gabriëls. “Heeft je viervoeter toch overgewicht, dan kan een dierenarts je adviseren met een voedings- en bewegingschema. Want eens de dieren weer op gewicht zijn, worden deze problemen ook minder ernstig.”

 

Gezond alternatief geschenk

“We zeggen vaak ‘zolang we maar gezond zijn’ maar honden en kattenzijn meester in het verbergen van pijn of ongemak”, gaat Nick Gabriëls verder. “Wil je je viervoeter echt een goed cadeau geven? Overweeg dan eens een gezondheidscheck bij de dierenarts. Dat klinkt misschien niet als een cadeau maar zo ben je zeker dat je vriendje in goede gezondheid verkeert en spoor je ongemakken of ziektes veel vroeger op. Zo zorg je ervoor dat jullie nog lang van elkaars gezelschap kunnen genieten. En beloon hem of haar nadien met een stevige knuffel of een beleving voor jullie samen.”

 

Populairste geschenken

De populairste cadeau’s bij Belgische hondenbaasjes blijven traditioneel op de eerste plaats snacks (66%), gevolgd door speeltjes (61%) en kleding (14%). Gezondheidschecks zijn als cadeau nog niet ingeburgerd. Toch staan er enkele geschenken in de lijst die richting gezondheid en well-being gaan. Zo geven 6% van de baasjes een beleving cadeau. Dat kan een speciale wandeling of uitstapje zijn maar ook een extra behandeling bij het trimsalon, een massage, etc. Wie weet wordt daar binnenkort ook een preventieve gezondheidscheck aan toegevoegd.

Over de studie: Dit is de jaarlijkse Belgische studie van AniCura over de veterinaire gewoonten van eigenaren van kleine huisdieren. Voor deze studie werd in samenwerking met onderzoeksbureau Volt een representatieve groep van 600 eigenaren van kleine huisdieren geïnterviewd.

 

 

Contact voor de pers  

Loud and Clear

Delphine Van Hoecke

PR Consultant

T: 0498 20 40 49

justask@loud-and-clear.be

AniCura
Kelly Voordeckers

Marketing Manager Belgium

Kelly.voordeckers@anicura.be

 

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.