Nieuwe operatiefiche maakt meest voorkomende fouten bijna onmogelijk

Initiatief van AniCura Dierenkliniek Causus verhoogt aanzienlijk de patiëntveiligheid.

Oudenburg, 7 december 2022 – AniCura Dierenkliniek Causus uit Oudenburg is uitgeroepen tot winnaar van de AniCura APSIS All-Star Competitie. Deze internationale, interne wedstrijd bekroont initiatieven die de veiligheid van de dieren op lange termijn ten goede komt en waaruit collega’s kunnen leren. Door het invoeren van een vernieuwde operatiefiche viel dierenkliniek Causus in de prijzen. “Patiëntveiligheid ligt AniCura na aan het hart en het welzijn van de dieren staat voorop. Daarom delen wij graag deze nieuwe operatiefiche ook met andere collega’s. Als we hiermee één extra incident kunnen vermijden, dan is onze missie al geslaagd.”, vertelt Kelly Voordeckers van AniCura België.

 

Veiliger opereren met vernieuwde operatiefiche

“Onze nieuwe operatiefiche bestaat uit 3 onderdelen”, vertelt dierenartsassistente Margaux Willems van AniCura Dierenkliniek Causus. “Er is een onderdeel dat moet worden ingevuld voor de operatie, eentje voor de incisie en tot slot een onderdeel voor het verlaten van de operatiezaal. Met deze check-list vermijden we dat er zaken over het hoofd worden gezien.”

 

“Is het dier nuchter? Heeft het dier een gekende allergie? Werd er al eens eerder een bloedonderzoek uitgevoerd en hoe waren de resultaten? Dergelijke info is zeer belangrijk en kan een grote rol spelen voor dieren die onder narcose worden gebracht voor een bepaalde ingreep. Vaak werd dit mondeling wel besproken maar door het invullen van deze 3 onderdelen op het correcte tijdstip wordt het maken van fouten praktisch onmogelijk.”

 

“We zijn heel trots om de eerste Belgische kliniek te zijn die de AniCura APSIS All-Star Competitie wint. De €2.000 prijzengeld zullen we besteden aan alweer een nieuw inititatief dat bijdraagt tot de veiligheid van de dieren”, aldus dierenarstassistente Margaux Willems.

 

Leren van elkaar

Deze wedstrijd was de logische volgende stap voor AniCura in hun streven naar een maximale veiligheid voor de dieren, mede door medewerkers van elkaar te laten leren.

 

“Het systematisch documenteren en leren van medische incidenten is iets waar de diergeneeskundige sector tot voor kort maar weinig ervaring mee had”, aldus Kelly Voordeckers. “Doodzonde, want als medische incidenten niet doorgebriefd worden naar collega’s, dan riskeer je natuurlijk dat gelijkaardige incidenten zich in de toekomst gaan herhalen.”

 

“Daarom besloot AniCura enkele jaren geleden om te investeren in het AniCura Patient Safety Improvement System (APSIS). APSIS is een eenvoudig te gebruiken systeem waarbij medewerkers snel de belangrijkste kenmerken van een medisch incident kunnen registreren. Zo creëren we een open cultuur waarin discussies over incidenten gericht zijn op wederzijds leren in plaats van het toewijzen van individuele schuld. Met het organiseren van de AniCura APSIS All-Star Competitie wilden we naast de registratie van medische incidenten, onze medewerkers uitdagen om proactief met initiatieven te komen die de patiëntveiligheid ten goede komen. Met deze initiatieven kunnen we incidenten vermijden voordat ze zich voordoen.”, besluit Kelly Voordeckers.

 

Contact voor de pers  

Loud and Clear
Delphine Van Hoecke

PR Consultant

T: 0498 20 40 49

justask@loud-and-clear.be

AniCura
Kelly Voordeckers

Marketing Manager Belgium

Kelly.voordeckers@anicura.be

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.