Dierenklinieken willen veel meer katten en honden rekruteren als bloeddonor

Drie dierenklinieken hebben de eerste bloeddonorrekruteringsdag voor honden en katten in België georganiseerd.

Zaventem, 14 juni 2023 - Ter gelegenheid van Wereldbloeddonordag hebben drie dierenklinieken op woensdag de eerste bloeddonorrekruteringsdag voor honden en katten in België georganiseerd. Baasjes konden met hun huisdier langskomen om te controleren of het geschikt is om bloeddonor te worden. Volgens de initiatiefnemer, het Europees dierenkliniekennetwerk AniCura, zullen hierdoor in de toekomst veel meer dierenlevens gered kunnen worden.

AniCura meldt dat bloedbank ABB in België momenteel gemiddeld slechts 40 bloedproducten per maand voor dieren in nood levert. In Portugal, een land met ongeveer evenveel honden en katten als België, worden maandelijks maar liefst 600 bloedproducten verbruikt. Het aantal bloeddonoren voor honden en katten moet daarom omhoog, aldus AniCura, zeker omdat rode bloedcellen slechts vijf weken houdbaar zijn.

Kris Gommeren van ABB zegt: "Bloedtransfusies maken in veel gevallen het verschil tussen leven en dood. Ze worden ingezet bij bloedarmoede veroorzaakt door onder andere auto-immuunziekten of bloedingen tijdens een operatie of na een ongeval. Zo verhogen ze de overlevingskans tot 25 procent bij dieren die rattengif of muizengif hebben gegeten, en tot 60 procent bij honden met bloedarmoede veroorzaakt door het eigen immuunsysteem."

Het doel van de rekruteringsdag was om meer bewustwording te creëren en eigenaars te overtuigen hun huisdier aan te melden. De AniCura-locaties Plantijn (Berchem) en Hond en Kat (Deinze) zullen voortaan twee keer per jaar een bloeddonatiecentrum worden voor de bloedbank.

Contact voor de pers  

Loud and Clear
Delphine Van Hoecke

PR Consultant

T: 0498 20 40 49

justask@loud-and-clear.beMeer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.