Belgische huisdieren krijgen nog steeds te vaak antibiotica toegediend

Vanuit het jaarlijks Belgische huisdierenonderzoek blijkt dat onze Belgische viervoeters nog steeds te veel antibiotica krijgen.

Zaventem, 28 april 2023 - Naar aanleiding van Werelddierenartsendag komende zaterdag, lanceert AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenartsen, vandaag voor de tweede keer hun jaarlijks Belgische huisdierenonderzoek. Daaruit blijkt dat onze Belgische viervoeters nog steeds teveel antibiotica krijgen. Bijna één derde van de Belgische kleine huisdieren kreeg het afgelopen jaar antibiotica toegediend. Dat cijfer ligt 4 keer hoger dan het streefdoel van AniCura wereldwijd. Nochtans is het risico op antibioticaresistentie - en alle nadelige gevolgen - ook bij huisdieren reëel. Daarom wil AniCura aandacht vragen voor het gebruik van antibiotica bij kleine huisdieren.

Vooral honden en katten krijgen antibiotica

Vooral honden (37%) en katten (38%) krijgen het vaakst antibiotica voorgeschreven. Zij maken de grootste groep (89%) uit binnen de kleine huisdieren. “We zien wel dat het antibioticagebruik het voorbije jaar stabiel blijft of lichtjes daalt”, aldus Kelly Voordeckers, Marketing Manager bij AniCura België. “Bij honden daalde het gebruik van 44% in 2021 naar 37% vorig jaar. Bij katten bleef het gebruik ongeveer gelijk. Mensen stappen ook sneller met hun hond (80%) of kat (67%) naar de dierenarts voor een jaarlijkse preventieve gezondheidscheck. Bij andere, kleinere dieren zoals konijnen, reptielen, vogels of knaagdieren is dat veel minder.”

Antibioticaresistentie vermijden

Door veelvuldig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden waardoor de antibiotica op den duur minder of niet meer werken wanneer het echt nodig is. Die kan zelfs de humane geneeskunde beïnvloeden. Door direct en indirect contact (voedsel, water, leefomgeving) tussen mens en dier kunnen deze resistente bacteriën van dier naar mens overgaan en omgekeerd. In België focust AniCura daarom op een toegenomen interactie met AMCRA, het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren. “Er bestaan al veel inzichten rond het antibioticagebruik bij nutsdieren maar nog te weinig bij kleine huisdieren”, aldus Kelly Voordeckers.

Nood aan sensibilisering rond correct gebruik

AniCura zet zich al jaren in om het antibioticagebruik bij hun klinieken wereldwijd te beperken. “Sinds onze start in België zetten we hier ook op in door opleiding en sensibilisering van onze dierenartsen”, vertelt Kelly Voordeckers. “En daar plukken we de vruchten van. Het voorbije jaar daalde het antibioticagebruik in de Belgische AniCura-klinieken van 12,5% naar 10,7%. Ons doel als groep is om dat cijfer naar 8% te brengen; sommige landen doen het zelfs nog beter en gaan richting 5%. Maar er is ook nood aan sensibilisering van baasjes en de maatschappij. Te weinig mensen beseffen dat antibiotica enkel effectief is bij bacteriële en niet bij virale, parasitaire of schimmelinfecties en dat bij bacteriële infecties de immuniteit van dieren in goede
gezondheid deze zelf kunnen overwinnen. Alleen duurt het dan iets langer. Als je bovendien hun immuniteit de kans niet geeft om in actie te schieten, wordt die lager naarmate de dieren ouder worden.”

Over het onderzoek

Dit is het tweede jaarlijks Belgische onderzoek van AniCura naar de gewoonten van baasjes van kleine huisdieren op diergeneeskundig vlak. Voor het onderzoek werd een representatieve groep van 600 baasjes van kleine huisdieren geïnterviewd in samenwerking met het onderzoeksbureau Volt.


Bekijk het Quality and Sustainability report van AniCura via deze link.

Contact voor de pers  

Loud and Clear
Delphine Van Hoecke

PR Consultant

T: 0498 20 40 49

justask@loud-and-clear.be

 

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.