Maand van de gebitsverzorging voor huisdieren: honden en katten laten tandpijn niet altijd zien

Februari is de maand van de gebitsverzorging voor huisdieren. Bij honden en katten heeft maar liefst 80% een gebitsprobleem of -ziekte.

Zaventem, 1 februari 2023 - Februari is de maand van de gebitsverzorging voor huisdieren. Bij honden en katten heeft maar liefst 80% een gebitsprobleem of -ziekte. Bij katten is dat zelfs de nummer één aandoening. AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenklinieken, vraagt baasjes om aandacht te hebben voor het gebit van hun dier. Tandproblemen zijn naast artrose, zenuwstelselschade en tumoren één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Vaak worden tandproblemen pas laat opgemerkt omdat dieren die niet altijd laten merken. Goed poetsen kan tandproblemen voorkomen en helpen om tandpijn snel op te sporen. Daarnaast is een jaarlijkse controle van het gebit aangeraden om eventueel onderliggende problemen tijdig op te merken en te behandelen.

 

Tandpijn is te voorkomen

Tandproblemen staat in de top vier van belangrijkste oorzaken van chronische pijn bij huisdieren. Naast pijn kunnen ze ook grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en verder evolueren in een vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis), een mogelijke botontsteking of -infectie (osteitis of osteomyelitis), het afbrokkelen van tanden (resorptie) en abcessen. Deze aandoeningen kunnen lange tijd pijn veroorzaken voordat symptomen zichtbaar worden. Dieren tonen die pijn niet altijd en behouden ook lang hun eetlust doordat ze de aangetaste tand(en) niet meer gebruiken of hun brokken gewoon doorslikken zonder te kauwen. Echter, in tegenstelling tot andere oorzaken van chronische pijn zijn tandproblemen bij huisdieren makkelijk te voorkomen, te behandelen en te genezen.

 

Goede poetsgewoonte

Thuis de tanden poetsen kan deze tandziektes sterk afremmen en vooral: baasjes weten zo heel snel wanneer hun dier pijn begint te krijgen. Toch poetst 43% van Belgische honden- en katteneigenaren de tanden niet omdat hun dier dit niet toelaat. Het is dus belangrijk om dieren vanaf het begin goede poetsgewoonten aan te leren. Tips hierbij zijn rustig opbouwen, aangepaste tandenborstels, een lekkere hondentandpasta gebruiken bij honden en dieren belonen bij het zien van de tandenborstel en na elke stap van een poetsbeurt. Een poetsbeurt hoeft op zich niet lang te duren om bij te dragen tot een gezond gebit.

 

Jaarlijks naar de “tandarts”

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole kijken dierenartsen naar zichtbare beschadigingen zoals tandsteen, tandvleesverkleuring, terugtrekkend tandvlees en beweeglijkheid van de tanden. De volledige omvang van een tandziekte kan echter alleen worden ingeschat door het maken van röntgenfoto's en het onderzoeken van de tanden na het verwijderen van de tandsteen. Bij dieren gebeurt dat onder algemene verdoving. Om tandpijn te vermijden, is net zoals mensen jaarlijks naar de tandarts gaan, ook voor huisdieren een jaarlijkse check aangeraden.

 

---- Einde persbericht ---

 

Bekijk hier enkele video’s over het aanleren en het correct uitvoeren van poetsbeurten bij huisdieren: https://youtu.be/M3S4_fMg20o en https://youtu.be/-fjBaMqPVL8

 

 

 

Contact voor de pers  

Loud and Clear

Delphine Van Hoecke

PR Consultant

T: 0498 20 40 49

justask@loud-and-clear.be

AniCura
Kelly Voordeckers

Marketing Manager Belgium

Kelly.voordeckers@anicura.be

 

 

 

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.