Eerste succesvolle operatie in België voor zeldzame nieraandoening bij hond

AniCura-dierenartsen uit Hulshout en Amsterdam redden jonge herdershond Balder.

Hulshout (Antwerpen), 7 november 2023 – Een team van dierenartsen, onder leiding van Joris De Swert van AniCura Dierenkliniek De Ark in Hulshout en Nicolien Van Klaveren van het Medisch Centrum voor Dieren AniCura in Amsterdam, heeft met succes een uitzonderlijke operatie uitgevoerd bij Balder, een jonge herdershond die leed aan idiopathische renale hematurie (IRR), een zeldzame aandoening waarbij de nier van het dier voortdurend bloedde. Het is de eerste keer dat deze operatie werd uitgevoerd in de Benelux.

Zeldzame maar levensbedreigende aandoening

De operatie was levensnoodzakelijk voor Balder want IRR leidt op lange termijn tot bloedarmoede en kan zelfs tot de dood leiden. De hond plaste als puppy al bloed bij de urine, zonder duidelijke oorzaak. Men dacht aan een blaasontsteking en schreef antibiotica voor. Hoewel de symptomen leken te verbeteren, keerde het probleem tot tweemaal terug en hielp antibiotica niet langer. Daarop werden de baasjes doorverwezen naar een AniCura-dierenkliniek. Na uitgebreide tests zag men dat de rechternier van Balder permanent aan het bloeden was, een zeldzame aandoening die nog niet eerder in België was waargenomen. Hoewel een operatie een mogelijke oplossing bood, was dit type operatie in de Benelux nog nooit eerder uitgevoerd.

Primeur in België

Joris De Swert van AniCura Dierenkliniek De Ark: “We specialiseren ons al enkele jaren in ​ urologische patiënten met vooral ​ minimaal-invasieve en interventionele operaties ​ Bij Balder maakten we via ​een klein sneetje in de achterhand een toegang tot de plasbuis. Daarna werd via endoscopie en fluoroscopie een sonde tot in de nier zelf ingebracht om de behandeling uit te voeren. De bloeding in de nier werd gestopt. Dankzij deze werkwijze veroorzaakte de operatie voor Balder minimaal discomfort. ​
​Om de operatie uit te voeren, riep Joris De Swert de hulp in van zijn Nederlandse collega binnen het AniCura-netwerk, Nicolien Van Klaveren, Europees specialist in chirurgie. Dankzij die samenwerking kon deze complexe operatie voor het eerst in België uitgevoerd worden. Voorheen werden patiënten hiervoor naar Duitsland doorverwezen.

Meer hoogwaardige diergeneeskundige zorg

De samenwerking tussen Belgische en Nederlandse klinieken benadrukt het voordeel van netwerken zoals AniCura, waardoor hoogwaardige diergeneeskundige zorg toegankelijker wordt voor meer mensen. Ook de baasjes van Balder zijn in de wolken. Het team van AniCura gaf hen duidelijkheid over wat er aan de hand was met hun dier en redde zijn leven. Balder verkeert in de beste gezondheid en kan weer zorgeloze momenten beleven met het gezin.

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.