Wat is cherry-eye?

Heeft je hond last van cherry-eye? Dan is de traanklier van zijn derde ooglid gezwollen en puilt het uit. Door de zwelling (hyperplasie) wordt de afvoer van het traanvocht belemmerd.

Een duidelijk geval van kersenoog.

Wat zijn de symptomen van cherry-eye?

Het traanvocht druppelt over het ooglid van je hond. Zo ontstaat er een traanstreep. Verder ziet het oog van je hond er rood en gezwollen uit. Een cherry-eye is niet pijnlijk maar veroorzaakt wel irritatie aan het oog. Hierdoor kan het oog gaan ontsteken.

Wat zijn de oorzaken van cherry-eye?

Bij sommige honden plooit hun derde ooglid makkelijk om. Zo komt de traanklier aan de binnenkant bloot te liggen met cherry-eye als gevolg. Het wordt vaker gezien bij kortsnuitige rassen zoals bijvoorbeeld de Engelse bulldog en de pekinees, maar ook bij andere rassen zoals bijvoorbeeld de poedel en de beagle. Cherry-eye kan ook veroorzaakt worden door een andere oogontsteking. De traanklieren van je hond zwellen op en zijn derde ooglid plooit om. 

Meestal komt de aandoening aan een kant voor, maar vaak krijgt de hond op termijn ook last van het andere oog. Jammer genoeg is cherry-eye niet te voorkomen.

Waarom laten behandelen?

Laat je cherry-eye niet behandelen? Dan wordt de zwelling alleen maar groter en zal het oog gaan ontsteken.

Cherry-eye: de diagnose

Een AniCura-dierenarts kan makkelijk de diagnose van cherry-eye vaststellen tijdens een consultatie.

Weet je niet zeker of je hond last heeft van cherry-eye? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.