Lees ook:

Antibiotica voor je kat

Antibiotica is een belangrijk middel voor de gezondheid van je kat en kan voor verschillende aandoeningen worden gebruikt. Maar wist je dat overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot het ontstaan van bacteriën die ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica?

Dierenartsen zijn daarom steeds voorzichtiger met het voorschrijven van antibiotica en zullen het alleen gebruiken wanneer het echt nodig is.

Kun je antibiotica kopen voor jouw kat?

Nee, je kunt geen antibiotica voor je kat kopen zonder recept. Net als bij mensen moeten dierenartsen zich aan strikte richtlijnen houden bij het voorschrijven van antibiotica, opgesteld door de federale overheid.

Risico's van antibiotica

Antibiotica kunnen niet alleen schadelijke bacteriën bij je kat bestrijden, maar ook gezonde bacteriën. Hierdoor kunnen bijwerkingen optreden, zoals diarree, gewrichtsproblemen en evenwichtsstoornissen.

Effectiviteit van antibiotica

Hoe snel antibiotica bij je kat werken, hangt af van het specifieke antibioticum dat wordt gebruikt. Raadpleeg altijd je dierenarts voor meer informatie hierover.

Consistentie met de behandeling

Het is belangrijk om consequent de voorgeschreven antibiotica aan je kat te geven. Als je een dosis mist, moet je de hele kuur opnieuw beginnen.

Soorten antibiotica voor je kat

Antibiotica voor katten zijn onderverdeeld in drie categorieën: eerste, tweede en derde keus. Dit omvat verschillende soorten antibiotica die effectief kunnen zijn bij verschillende infecties.

Eerste keus antibiotica

Eerste keus antibiotica zijn een antibiotica waarvan is bewezen dat bacteriën er niet ongevoelig voor worden. Verschillende soorten eerste keus antibiotica zijn:

 • Doxycycline / Tetracycline
 • Metronidazol / Stomorgyl
 • Trimetoprim-sulfa

Tweede keus antibiotica

Tweede keus antibiotica wordt gebruikt als een eerste keus antibiotica niet werkt bij de kat. Verschillende soorten tweede keus antibiotica zijn:

 • Amoxycilline
 • Clavaseptin
 • Clavubactin 

Derde keus antibiotica

Derde keus antibiotca zijn eigenlijk bij wet verboden. Derde keus antibiotica mag gebruikt worden als er geen andere behandelopties zijn. Verschillende soorten derde keus antibiotica zijn:

 • Convenia
 • Baytril
 • Marbocyl

Tegengaan van antibioticaresistentie 

Overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie bij bacteriën, wat een ernstig probleem kan worden. Daarom is het belangrijk om antibiotica verstandig te gebruiken en alleen te gebruiken wanneer nodig.

Antibioticaresistentie bij dieren tegengaan

Om antibioticaresistentie tegen te gaan zijn er drie dingen nodig:

 • preventie van infectieziekten;
 • controle op uitbraken van ziekten;
 • verantwoord omgaan met gebruik van antibiotica.

Vooral dat eerste en dat laatste is waar dierenklinieken zelf controle op kunnen uitoefenen door de uitgifte van antibiotica en het gebruik bij operaties te beperken.

Antibiotica is lang niet altijd nodig

Waar vroeger het zekere voor het onzekere genomen werd, wordt antibiotica nu alleen voorgeschreven als het echt nodig is.

Sommige infecties, zoals bepaalde virusinfecties of bacteriële infecties gaan vanzelf weer over.

Ook zijn er diverse (milde) infecties of ontstekingen die niet veroorzaakt worden door een bacterie en waarbij dus geen antibiotica nodig is. Denk aan een blaasontsteking bij een kat bijvoorbeeld.

Minder antibiotica gebruik bij katten tijdens operaties

Daarnaast kunnen dierenklinieken hun antibioticagebruik bij operaties verminderen door het verbeteren van hun chirurgische- en hygiëne procedures.

Bijvoorbeeld door de lichaamstemperatuur van een dier beter op peil te houden, voor- tijdens en na een operatie, met een kruik of dekens.

Infectiepreventie

Dieren die infecties hebben met multiresistente bacteriën, dus bacteriën die op niet één antibioticum meer reageren, zijn een groot risico op een 'ziekenhuisbacterie'.

Om verspreiding van de bacteriën in zo'n geval tegen te gaan is een goede verzorging van deze dieren heel belangrijk.

Chirurgische patiënten met een wondinfectie moeten bijvoorbeeld niet in de wachtkamer geplaatst worden met andere dieren, de wond moet bedekt worden en het hok waar het dier in verblijft moet na vertrek grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Als de wond genezen is, is het risico op infectie afgenomen en kan het dier weer volgens de normale kliniekprocedures behandeld worden.

Antibioticabeleid van AniCura

Bij AniCura wordt antibiotica alleen voorgeschreven wanneer het absoluut noodzakelijk is voor de gezondheid van het dier. De juiste dosering en toedieningswijze worden zorgvuldig bepaald, en antibiotica worden nooit gebruikt als vervanging voor goede hygiënepraktijken.

Hoewel antibiotica een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde zijn, is het belangrijk om ze verstandig te gebruiken en alleen wanneer nodig. Dit helpt om antibioticaresistentie te voorkomen en de gezondheid van onze huisdieren te waarborgen.

Pdf's - antibioticabeleid voor dierenartsen

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.