Kat drinkt veel: de symptomen

Normaal gezien drinkt je kat tussen 40 en 60 milliliter per kilogram per dag. Dus als je huisdier 4 kilogram weegt dan drinkt hij tussen de 160 en 240 milliliter water per dag.

Wanneer je kat meer dan 80 milliliter per kilogram per dag drinkt, drinkt hij mogelijk te veel. Drinkt je huisdier meer dan 100 milliliter water per dag? Dan is er iets meer aan de hand.

Denk je dat je kat te veel drinkt? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Kat drinkt veel: de oorzaak

Te veel drinken wordt ook wel Polydipsie (PD) genoemd. Er zijn verschillende oorzaken:

Katten met suikerziekte drinken en plassen veel. Ze verliezen gewicht ondanks hun gezonde eetlust.

Het lichaam van een kat met de ziekte van Cushing produceert een abnormaal hoge hoeveelheid cortisol. Door het stresshormoon cortisol gaat je huisdier meer drinken, plassen en eten.

Huisdieren met de ziekte van Addison hebben een tekort aan bepaalde hormonen waardoor ze moeten braken. Om uitdroging tegen de gaan zullen ze meer drinken.

Veel oudere katten hebben een te snel werkende schildklier. Ze drinken veel en vallen ondanks hun gezonde eetlust af. Katten met een te snel werkende schildklier hebben ook vaak een onverzorgde vacht. Lees ook ons artikel over hyperthyreoïdie bij een kat.

Een te snel werkende bijschildklier wordt meestal veroorzaakt door een goedaardig gezwel. Katten met een te snel werkende bijschildklier vermageren en moeten braken.

Dieren met chronisch nierfalen drinken en plassen meer dan normaal. Lees ook ons artikel over nierfalen bij een kat.

Een leverziekte zorgt er ook voor dat je huisdier veel drinkt en plast. Er zijn veel onderliggende oorzaken voor leverfalen.

Katten met een baarmoederontsteking hebben koorts (Lees ook ons artikel over koorts bij een kat), braken, eten minder en drinken en plassen veel. Een baarmoederontsteking is altijd een spoedgeval. Neem direct contact op met je dierenarts. Lees ook onze artikels over een baarmoederontsteking bij een kat.

Soms kan een tekort aan mineralen zoals calcium, kalium of natrium ervoor zorgen dat je kat meer gaat plassen en drinken. Ook medicijnen kunnen dorst veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen huisdieren ook veel drinken omdat ze zich vervelen of een gedragsafwijking hebben.

Kat drinkt veel: de diagnose

Hou de vochtopname van je huisdier voor een paar dagen in de gaten. Vaak is er een aanvullend onderzoek zoals een bloed- of urineonderzoek nodig om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Kat drinkt veel: de behandeling 

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden.

Twijfel je of je kat te veel drinkt? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts voor advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.