Waarom wassen katten zichzelf? 

Katten wassen zichzelf om verschillende redenen. Ten eerste houden ze zo hun vacht schoon en netjes, en dat is belangrijk om vuil, geurtjes en ongewenste bezoekers weg te houden. Bovendien helpt het hen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar wat dit gedrag echt speciaal maakt, is dat katten zichzelf wassen als teken van genegenheid en vertrouwdheid. Het laat zien dat ze zich lekker in hun vel voelen en zich thuis en veilig voelen. Kortom, als je een kat zichzelf ziet wassen, weet je dat hij zich op zijn gemak voelt en lekker in z'n vel zit.

Waarom wassen katten elkaar?

Als je katten elkaar wassen, is dat een positief teken. Het betekent dat ze goed met elkaar opschieten. Soms geven katten elkaar een paar likjes voordat ze met elkaar spelen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk, maar het kan een manier zijn om spanning te verminderen of gewoon een uiting van genegenheid tussen katten.

Wanneer moet je een kat wassen?

Was je kat wanneer ze fysiek niet in staat is om zichzelf te wassen. Oude katten kunnen zich vaak door artrose niet meer fatsoenlijk wassen. Ook katten met huidproblemen of oorinfecties moeten gewassen worden met een speciale shampoo. Vraag je dierenarts om advies. Gebruik nooit kraantjeswater of zeep tegen een ooginfectie.

Ten slotte was je jouw kat best als ze stinkt omdat ze buiten vuil is geworden. Katten kunnen ook stinken door een achterliggend medisch probleem. Ga daarom zeker langs bij je dierenarts. Een vergrote schildklier kan je kat bijvoorbeeld doen stoppen met zich te wassen. Tand-, stoelgang- of urineproblemen kunnen bijvoorbeeld een onaangename geur veroorzaken. Ook dan laat je je kat best nakijken door je dierenarts.

Hoe kan je het best een kat wassen?

Hieronder vind je stap-per-stap instructies voor het wassen van je kat:

  1. Zorg voor een warme kamer.
  2. Kam je kat.
  3. Maak je kat nat met lauwwarm water.
  4. Gebruik kattenshampoo om je kat in te zepen.
  5. Spoel de shampoo grondig uit.
  6. Droog je kat onmiddellijk af met een handdoek om onderkoeling te voorkomen.

Heb je geen kattenshampoo? Maak dan een handdoek of washandje nat met lauwwarm water en probeer het grootste vuil weg te wassen. Het gebruik van hondenshampoo is uit den boze. Het zou kunnen dat bepaalde stoffen giftig zijn voor je kat. Ook shampoo voor mensen kan de huid van je kat aantasten. Neem contact op met je dierenarts als je meer wil weten over vlooienbestrijding.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.