Waarom zou je je kat wassen?

Was je kat wanneer ze fysiek niet in staat is om zichzelf te wassen. Oude katten kunnen zich vaak door artrose niet meer fatsoenlijk wassen. Ook katten met huid- of oorinfecties moeten gewassen worden met een speciale shampoo. Vraag je dierenarts om advies. Gebruik nooit kraantjeswater of zeep tegen een ooginfectie.

Ten slotte was je je kat best als ze stinkt omdat ze buiten vuil is geworden. Katten kunnen ook stinken door een achterliggend medisch probleem. Ga daarom zeker langs bij je dierenarts. Een vergrote schildklier kan je kat bijvoorbeeld doen stoppen met zich te wassen. Tand-, stoelgang- of urineproblemen kunnen bijvoorbeeld een onaangename geur veroorzaken. Ook dan laat je je kat best nakijken door je dierenarts.

Waarom wassen katten elkaar?

Wassen je katten elkaar? Dat is een goed teken. Katten die goed overeenkomen wassen elkaar. Soms likken katten elkaar kort een paar keer voor ze vechten. Waarom weet niemand.

Hoe een kat wassen?

Was je kat in een warme kamer. Kam je kat en maak hem nat met lauwwarm water. Zeep je kat in met kattenshampoo. Spoel de shampoo goed uit. Droog je kat meteen af met een handdoek om onderkoeling te voorkomen. Om al het vocht weg te krijgen, kan je een haardroger gebruiken. Heeft je kat schrik van je haardroger? Probeer hem dan zo goed mogelijk droog te wrijven.

Je kan je kat ook met Dreft wassen, maar het afwasmiddel kan de huid van je kat uitdrogen of huidinfecties verergeren. Gebruik geen Dreft met extra toevoegingen en geurtjes. Die chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor je kat. Ook shampoo voor mensen kan de huid van je kat aantasten. 

Het gebruik van hondenshampoo is uit den boze. Het zou kunnen dat bepaalde stoffen giftig zijn voor je kat. Neem contact op met je dierenarts als je meer wil weten over vlooienbestrijding.

Heb je geen kattenshampoo? Maak dan een handdoek of washandje nat met lauwwarm water en probeer het grootste vuil weg te wassen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.