Patellaluxatie kat

Bij patellaluxatie zit de knieschijf van je kat los. De knieschijf schiet uit de gleuf van het bovenbeen.

Lees hier meer over honden met patellaluxatie.

Symptomen van patellaluxatie bij een kat

Veel voorkomende symptomen van patellaluxatie bij een kat zijn:

  • minder of niet meer springen
  • lusteloosheid
  • sluipbewegingen
  • manken
  • wisselende belasting van poten

Zodra de knieschijf weer in de gleuf schiet, lijkt er niets meer aan de hand. Het kan moeilijk zijn om patellaluxatie bij je kat te herkennen. Twijfel je? Maak een afspraak bij je dierenarts.

Hoe ontstaat patellaluxatie bij een kat?

Een losse knieschijf kan ontstaan door een ongeluk of een aangeboren afwijking. Patellaluxatie komt het meest voor bij abbesijnen, Maine coons, devon rexen en chartreux.

Waarom zou je patellaluxatie bij je kat laten behandelen?

Patellaluxatie veroorzaakt pijn bij je kat. Bovendien kan je kat last krijgen van artrose als er niet op tijd wordt ingegrepen.

Patellaluxatie kat: de diagnose

Je kat wordt tijdens een consultatie bij je dierenarts lichamelijk onderzocht. Eventueel wordt er een röntgenfoto of een CT-scan gemaakt.

Patellaluxatie kat: de behandeling

Vaak is een operatie de beste behandeling. Er bestaan verschillende opties. Je dierenarts bespreekt samen met jou de beste optie voor jouw kat.

Voorkom dat je kat aan zijn wonde van de operatie bijt of likt door hem een medische romper of kraag aan te doen. De revalidatie van je kat na een patellaluxatieoperatie is van cruciaal belang. Vraag na bij je dierenarts hoeveel je kat mag bewegen.

De kosten van de operatie hangen af van de behandeling die je kiest. Neem voor meer informatie gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.