Pijnbestrijding bij honden

Net zoals mensen, voelen dieren ook pijn. Daarom is het belangrijk om pijn bij je hond goed te behandelen. Er bestaan speciale pijnstillers en ontstekingremmers voor honden die algemene pijn, pijn bij artrose, of pijn tijdens en na een operatie kunnen verlichten.

Lees ook: pijnbestrijding kat

Pijn bij je hond

Net als wij mensen ervaren ook honden pijn als een onaangename ervaring. Er kunnen verschillende redenen zijn voor pijn, variërend van een ongeval tot ziekte.

Het identificeren van pijn bij honden is soms lastig, vooral als het gaat om langdurige pijn. Eigenaren merken vaak niet op dat hun hond pijn heeft in het gebit, oren, gewrichten (bijvoorbeeld door artrose) of buik. Daarom is regelmatige controle door een dierenarts essentieel.

Pijn herkennen bij honden

Honden vertonen vaak opvallende veranderingen in gedrag als ze pijn hebben:

  • Ze kunnen meer aandacht vragen of meer aanhankelijk zijn.
  • Minder actief of zelfs sloom.
  • Ze kunnen schrikachtig of agressief worden.
  • Aanraking van het pijnlijke lichaamsdeel vermijden.
  • verminderde eetlust.
  • Overmatig likken, bijten of schuren van de pijnlijke plek.
  • Vermijden van bepaalde bewegingen, zoals liggen, springen of lopen.
  • Blaffen of janken, soms enkel bij bepaalde bewegingen

Heeft je hond pijn? Ben je onzeker over wat te doen? Onze dierenartsen bij AniCura hebben expertise in het herkennen en behandelen van pijn. Neem contact op met de dichtstbijzijnde kliniek.

Pijnbestrijding voor je hond: wanneer nodig?

Het wegnemen van de oorzaak van de pijn is de eerste stap, gevolgd door het gebruik van medicatie.

Pijnverlichting is cruciaal voor honden, net zoals voor mensen, zodat ze normale activiteiten kunnen uitvoeren zoals eten, slapen en drinken.

Met de juiste medicatie kan je hond sneller herstellen na ziekte of een operatie, en kan het ook helpen bij aandoeningen zoals artrose.

Pijnstillers voor honden

Er zijn twee soorten pijnstillers voor honden: Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID’s) en opiaten.

NSAID’s

NSAID’s werken ontstekingsremmend, koortsverlagend en pijnstillend, vergelijkbaar met medicijnen voor mensen zoals aspirine en ibuprofen.

Lees ook: koorts bij honden

Opiaten

Opiaten zijn krachtige mofine-achtige pijnstillers die vaak worden gebruikt bij chirurgische ingrepen als onderdeel van de narcose om de ingreep veilig en zonder pijn te kunnen laten doorgaan.

Opiaten worden daarnaast ook toegediend door dierenartsen bij ernstige pijn die niet wordt verlicht door NSAID's, bijvoorbeeld bij:

Een ander soort opiaat is de pijnplijster. Deze wordt door de dierenarts op de huis van je hond aangebracht en geeft gedurende 3 tot 4 dagen doorlopend een morfine-achtige pijnstiller af bij je hond.

Hond heeft medicijnen gegeten

Als je hond medicijnen heeft gegeten, overweeg dan om je hond te laten overgeven.

Lees ook:

Pijnstillers voor mensen aan dieren geven

Het is belangrijk om nooit menselijke pijnstillers aan dieren te geven zonder advies van een dierenarts. Deze kunnen namelijk voor grote problemen zorgen. Voor huisdieren zijn speciale medicijnen ontwikkeld die veilig en doelteffend zijn. Je kan deze medicijnen enkel bij je dierenarts krijgen, nadat hij je dier heeft gezien en onderzocht. Je dierenarts zal je vertellen hoe je de pijnstillers zelf bij je hond toedient.

Geef nooit pijnstillers voor mensen aan dieren

Pijnbestrijding hond voor een operatie

Voor een operatie kan je hond pijnstillers krijgen om ervoor te zorgen dat hij geen pijnlijke ervaring heeft. De pijnstillers kunnen samen met kalmeringsmiddelen worden gegeven. Hierdoor wordt je hond moe en slaperig en kunnen de pupillen een beetje vergroten.

Verder kunnen pijnstillers met narcose gegeven worden, vooral bij orthopedische behandelingen en bij het tanden trekken van je hond.

Pijnbestrijding hond na een operatie

Pijnstillers worden vaak na een operatie gegeven om het herstel te bevorderen. Zonder de juiste medicatie kan je hond meer pijn hebben en niet goed genezen. Soms kan hierdoor zelfs de gezondheid achteruitgaan. Omdat dit natuurlijk niet is wat we willen, helpt je dierenarts je graag met de juiste pijnbestrijding.

Pijnstilling hond bij artrose

Medicatie is een onderdeel van de gemiddelde behandeling van een hond met artrose.

Omdat honden met artrose veel last hebben van hun gewrichten, kan het pijnlijk zijn voor hen om op te staan of te lopen. Om deze reden worden pijnstillers voorgeschreven die de pijn verminderen, maar ook het slijtageproces afremmen. Het is daarom belangrijk dat je bij artrose niet enkel medicijnen geeft wanneer je hond pijn lijkt te hebben.

Je hond heeft pijnmedicatie nodig, wat nu?

De medicijnen die je mee naar huis krijgt, zijn doorgaans tabletten of een vloeitstof die je met wat eten aan je hond kunt geven.

Tips voor het gebruik van dier-medicijnen thuis:

  • Buiten het bereik van kinderen en andere dieren
  • Geef nooit pijnstillers die bedoeld zijn voor mensen!
  • Geef de pijnstillers altijd in de door je dierenarts voorgeschreven dosis
  • Langdurig gebruik van pijnstillers/ontstekingsremmers?
    Laat je hond onderzoeken door de dierenarts

Als je hond pijnstillers krijgt, kan je hem ook ondersteunen:

  • Stel je huisdier gerust en maak het zo comfortabel mogelijk. Bied hem eventueel een warme of juist koele ligplek.
  • Moedig je hond aan om te drinken of eten.
  • Wanneer uw huisdier overmatig likt of bijt aan een pijnlijke plek, kan een T-shirt, pet shirt of kraag (naast goede pijnstilling) uitkomst bieden om het weefsel rust te gunnen en te laten herstellen.
  • Als je hond moet rusten of niet mag overbelasten, zorg er dan voor dat hij niet in de verleiding komt om veel te bewegen. Beperkt bijvoorbeeld tijdelijk het contact met andere huisdieren of speeltjes.

Bijwerkingen van pijnstillers bij honden

ondanks de bewezen veiligheid van de pijnstillers kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen bij je hond:

  • Misselijkheid
  • Slecht eten
  • Braken en diarree

Contacteer in deze gevallen je dierenarts.

Andere bijwerkingen

Naast maag- en darmproblemen kunnen er ook andere bijwerkingen optreden. Deze kunnen ontstaan door het gelijktijdig gebruik van bepaalde medicijnen. Het is daarom belangrijk om je dierenarts altijd te laten weten welke medicijnen je hond al gebruikt.

“Is het niet beter om minder pijnbestrijding te geven?”

Soms denken mensen dat met minder of geen pijnbestrijding hun hond rugstiger blijft, waardoor de genezing sneller zou gaan. Dit is niet waar. Minder pijnbestrijding geven helpt niet om de genezing te versnellen. Door het geven van pijnbestrijding wordt de pijn juist dragelijker en zal je hond beter eten en slapen.

Wat als de medicijnen bij mijn niet meer goed lijken te helpen?

Als de pijnstillers niet meer lijken te werken zoals verwacht, is het verstandig om niet zelf de dosering te verhogen. Het is beter om contact op te nemen met je dierenarts, zodat hij of zij kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Het kan zijn dat de aandoening waarvoor de pijnstiller wordt gegeven ernstiger is geworden. Ook kan er een ander probleem zijn ontstaan.

In sommige gevallen is een operatie nodig om de pijn te verlichten, zoals bij een gescheurde voorste kruisband of een hernia van de tussenwervelschijf.

Het is belangrijk om te weten dat deze groep pijnstillers slechts beperkte pijnverlichting biedt. De dierenarts kan andere medicijnen toevoegen om de pijn verder te verminderen.

Kosten pijnstillers en ontstekingsremmer voor honden

Wat betreft de kosten van pijnstillers en ontstekingsremmers voor honden, variëren deze afhankelijk van het merk, het type medicijn en het gewicht van je hond. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over pijnstillers en ontstekingsremmers voor je huisdier. We staan voor je klaar om te helpen.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.