Verzorgingsproducten voor je hond

Hoewel je hond het niet altijd even leuk zal vinden om een bad te nemen of zijn tanden te laten poetsen, is het toch belangrijk om dit regelmatig te doen. Voor een goede verzorging van je hond heb je echter de juiste verzorgingsproducten nodig, want een gezonde hond met een sterk gebit en een glanzende vacht is ook een tevreden hond.

Lees ook: verzorgingsproducten voor katten

Verzorging van je hond

Met voedingssupplementen, voeding, en verzorgingsartikelen die passen bij jouw hond, kun je gezondheidsproblemen voorkomen en bijdragen aan zijn groei en ontwikkeling. Zo blijft jouw harige vriend zo lang mogelijk in topvorm.

Bij ons kun je terecht voor advies over de juiste producten.

Welke producten zijn er beschikbaar voor de verzorging van jouw hond?

De keuze van producten hangt af van het ras, formaat, gezondheid, en leeftijd van jouw hond.

Bijvoorbeeld, voor honden met maag-darmproblemen is hypoallergeen hondenvoer beschikbaar, zonder granen en makkelijker verteerbaar. Je kunt bij jouw dierenarts terecht voor passend voer en verzorgingsproducten, zoals:

 • dieetvoer
 • voer voor allergische honden
 • voedingssupplementen en vitamines
 • hondenshampoo
 • producten voor vachtverzorging
 • tandverzorgingsproducten
 • speciale riemen
 • anti-schrok voerbakken
 • medische rompertjes
 • hondenkragen
 • speeltjes

Speciaal hondenvoer

Hoewel hondenvoer er misschien hetzelfde uitziet, heeft elk voer een unieke samenstelling van voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde gewrichten, nieren, darmbalans, groei, en vacht.

Het kiezen van het juiste voer is essentieel voor een gezonde hond, afgestemd op zijn conditie en leeftijd.

Een puppy heeft andere voedingsbehoeften dan een oudere, minder actieve hond.

Moet je kiezen voor nat, droog, of vers voer? Heeft jouw hond extra eiwitten nodig voor groei? Of juist minder koolhydraten vanwege overgewicht? En wat als jouw hond allergieën, nierproblemen, of een gevoelige maag heeft?

Juiste voer voor de juiste energie

Een andere benadering voor het kiezen van hondenvoer is om uit te gaan van de theoretische energiebehoefte van de hond, gebaseerd op de basisstofwisseling (BS).

Deze behoefte hangt af van het gewicht van de hond en het warmteverlies, dat op zijn beurt afhangt van het lichaamsoppervlak.

Kleine honden hebben relatief meer energie nodig per kilogram lichaamsgewicht. Men spreekt van het metabool gewicht als eenheid van verbruik die beide factoren in overweging neemt.

Een normale huishond verbruikt ongeveer tweemaal de BS aan energie door dagelijkse activiteiten. Groeiende honden, drachtige teven, sport- of jachthonden verbruiken veel meer, tot wel achtmaal de BS!

Nat of droog hondenvoer

Afgezien van de voedingswaarde, zijn er belangrijke verschillen tussen nat en droogvoer.

Natte voeding bevat ongeveer 60 procent vocht, terwijl droogvoer slechts rond de 10 procent bevat. Vergelijkingen moeten dus altijd gemaakt worden op basis van droge stof!

Natte voeding vereist meer opslagruimte en heeft een kortere houdbaarheid, maar is over het algemeen smakelijker.

Hoewel de bewering dat honden het beter doen op natvoer niet objectief is onderzocht, wordt deze vaak weerlegd door de praktijk.

Raadpleeg jouw dierenarts voor antwoorden op deze en andere vragen.

Voedingssupplementen en vitamines voor jouw hond

Soms heeft jouw hond extra ondersteuning nodig, zoals voedingssupplementen bij artrose, verkrijgbaar bij de dierenarts. Er is ook speciaal voer beschikbaar voor deze aandoeningen.

Daarnaast zijn er supplementen voor de huid, vacht, en verschillende gezondheidsproblemen, zoals alvleesklierontsteking.

Hondenshampoo

Een doffe, stinkende vacht vol klitten en haaruitval is niet prettig, voor jouw hond net zo min als voor jou.

Het is belangrijk dat zijn vacht in goede staat is, soms is het gebruik van speciale shampoo noodzakelijk, verkrijgbaar bij de dierenarts.

Dit kan onderdeel zijn van de behandeling bij huid- en vachtproblemen. Gebruik nooit menselijke shampoo, dit kan problemen veroorzaken.

Kosten van verzorgingsproducten voor jouw hond

De benodigde verzorgingsproducten hangen af van de leeftijd, het ras, en de gezondheid van jouw hond. Daarom variëren de kosten.

Wij adviseren je graag over welke producten jouw hond nodig heeft.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.