Fluoroscopie bij katten

Een fluoroscopie is een doorlopende reeks röntgenfoto's die de bewegingen in het lichaam van je hond kunnen bekijken. Om deze reden staat een fluoroscopie ook bekend als een röntgenfilm of doorlichting.

Fluoroscopie bij een kat

Een fluoroscopie, ook wel bekend als een doorlichting, kan door jouw dierenarts worden overwogen als een standaard stilstaande röntgenfoto niet voldoende informatie biedt over de gezondheid van jouw kat.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw kat moeite heeft met slikken. Er zijn verschillende redenen waarom jouw dierenarts een fluoroscopie zou willen uitvoeren, en vaak wordt hierbij een contrastmiddel gebruikt om eventuele afwijkingen beter zichtbaar te maken.

Wanneer is een fluoroscopie nodig voor jouw kat?

  • kat slikt niet goed

Als jouw kat problemen heeft met slikken, kan dit mogelijks wijzen op een onderliggende fysieke aandoening.

  • Verlamde slokdarm

De slokdarm kan verlamd, vernauwd of ontstoken zijn.

  • Een slikfilmpje

Een ‘slikfilmpje’ is een soort filmpje dat genomen wordt van de binnenkant van een kat tijdens het slikken. Er wordt gekeken hoe jouw kat voedsel doorslikt en hoe dit naar de maag beweegt.

  • Orthopedische operaties

Tijdens orthopedische operaties, zoals bij botbreuken, kan een fluoroscoop worden ingezet om de dierenarts-chirurg een beter inzicht te geven van hoe hij moet handelen.

  • Katheders en sondes in beeld brengen

Katheders en sondes kunnen tijdens operaties verplaatsen en worden met een fluoroscoop in beeld gebracht. Bij hartkatheterisaties worden daarom vaak gebruik gemaakt van de flouroscoop.

Hoe werkt een fluoroscopie?

Voor een fluoroscopie wordt een fluoroscoop, ook wel C-boog genoemd, gebruikt. Deze zendt röntgenstralen door het lichaam van jouw kat, waarbij de beelden direct op een scherm worden geprojecteerd voor real-time observatie.

Voorafgaan aan de fluoroscopie

Voor het onderzoek wordt jouw kat onder narcose gebracht. Het is daarom heel belangrijk dat je kat nuchter is en twaalf uur voor de operatie niets meer eet.

Tijdens de fluoroscopie

Het proces bestaat uit verschillende stappen:

  1. Contrastvloeitstof wordt toegediend: Er wordt bij bepaalde onderzoeken contrastvloeistof toegediend. Op deze manier kunnen organen of lichaamsholten beter zichtbaar gemaakt worden. Een van de gebruikte vloeitstoffen is barium. Het is een soort pap dat zich hecht aan de binnenwand van de slokdarm. Het wordt vooral gebruikt bij slokdarmonderzoeken en bij een ‘slikfilmpje’.
  2. Plaatsing in de fluoroscoop: De kat wordt voorichtig in de fluoroscoop gelegd door de dierenarts en/of assistent
  3. Fluoroscopie wordt gemaakt: Het apparaat maakt een reeks röntgenfoto’s en projecteert deze op het beeldscherm. Uit de afzonderlijke beelden wordt een soort film gevormd, waarop de bewegingen van het onderzochte lichaamsdeel tot in detail bekeken kunnen worden.

Het onderzoek doet geen pijn voor uw kat. Omdat er gebruik gemaakt wordt van röntgenstraling, kan je niet bij jouw kat blijven tijdens het onderzoek. Dit is ook de reden dat de dierenarts en assistent een speciale jas, handschoenen en schildklierbeschermer dragen waarin lood verwerkt wordt, zodat de röntgenstralen tegengehouden kunnen worden.

Na het maken van een fluoroscopie

De beelden van de fluoroscopie worden via het beeldscherm bekeken door de dierenarts, waardoor de resultaten meestal direct bekend zijn. Indien de dierenarts iets afwijkends ziet, zal hij verdere stappen en een eventueel behandelplan met u bespreken. Ook kan er soms aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een CT-scan of MRI-scan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fluoroscopie voor jouw kat?

Een fluoroscopie biedt snel inzicht in de gezondheid van jouw kat, maar brengt wel een langere blootstelling aan röntgenstraling met zich mee dan een gewone röntgenfoto.

Wat zijn de kosten van een fluoroscopie?

De kosten van een fluoroscopie kunnen hoog zijn vanwege de gespecialiseerde kennis en apparatuur die nodig zijn. Het exacte bedrag kan variëren, afhankelijk van factoren zoals spoedstatus.

Neem voor meer informatie en en te verwachte kosten contact op met ons.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.