Patella luxatie bij katten

Heeft jouw kat last van mank lopen? Helaas komt een losse knieschijf (patella luxatie) vaak voor bij katten. Als je snel ingrijpt, kun je voorkomen dat je kat levenslang last heeft van zijn poot. Gelukkig is een operatie een effectieve behandeling.

Lees hier over honden met patella luxatie.

Patella luxatie bij katten

Je kat hoeft niet per se een (wild) spelende kat te zijn om een losse knieschijf te ontwikkelen; het is iets dat simpelweg vaak voorkomt bij katten.

Na een grondig onderzoek zal je dierenarts je adviseren over de beste behandeling en of een operatie nodig is, rekening houdend met de klachten, diagnose, leeftijd, gezondheid en de kans op herstel van je kat.

Wat is een losse knieschijf bij katten?

Normaal gesproken zit de knieschijf keurig in een geul. Bij patella luxatie is dat niet langer het geval: de knieschijf zit los en schiet uit de geul wanneer de knie wordt gebogen of juist gestrekt.

Dit veroorzaakt pijn, schade aan het kraakbeen en als er niet wordt ingegrepen, kan je kat last krijgen van slijtage (artrose).

Knie kat

Knie kat

Patella luxatie hond

Patella luxatie, hier bij de hond 

Symptomen van patella luxatie bij katten

De symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak en de status van de knieschijf, en kunnen dus verschillen. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Minder of niet meer kunnen springen;
  • Verminderde activiteit van je kat;
  • Sluipbewegingen maken; je kat loopt met de achterhand laag bij de grond;
  • Wisselend mank lopen: de knieschijf schiet in en uit de gleuf.

Het meest opvallende symptoom is vaak de wisselende belasting van de pootjes. En heel verraderlijk: zodra de knie weer in de geul schiet, lijkt er niets aan de hand te zijn.

Als eigenaar moet je dus goed opletten. De symptomen kunnen in sommige gevallen vrij subtiel zijn.

Twijfel je? Maak dan altijd een afspraak met ons.

Hoe ontstaat een losse knieschijf?

Een losse knieschijf kan op twee manieren ontstaan:

  • Je kat heeft een ongeluk gehad, waarbij mogelijk ook de kniebanden zijn gescheurd;
  • Het is erfelijk bepaald: door een aangeboren afwijking ontwikkelt de knie zich anders tijdens de groei.

Deze aangeboren afwijking komt voor bij zowel ras- als niet-raskatten. Opvallend is dat de helft van de patiëntjes met patella luxatie een raskat is. Slechts drie procent van alle katten heeft een stamboom: in verhouding hebben dus veel raskatten deze afwijking.

Raskatten die hier vaak last van hebben, zijn bijvoorbeeld de Abessijn en Maine Coon. Waarschijnlijk komt dit doordat deze katten erg populair zijn in Nederland. Maar ook bij andere kattenrassen zoals de Devon Rex en Chartreux komt patella luxatie voor.

En omdat het een (aangeboren) ontwikkelingsprobleem is, komen de meeste katten al op jonge leeftijd bij de dierenarts.

Is een operatie nodig?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je kat weer op de been te krijgen. De dierenarts zal de ernst van de patella luxatie vaststellen met behulp van:

  • Een onderzoek;
  • Verschillende bewegingen uitproberen;
  • Eventueel een röntgenfoto of CT-scan.

Een operatie is vaak de beste behandeling. Of je kat geopereerd moet worden, hangt af van de uitkomst van het onderzoek, de klachten en de kans op verergering van de problemen.

Bij een operatie zijn er verschillende opties. De geul in het bovenbeen kan worden aangepast, zodat de knieschijf er niet meer zo makkelijk uit kan schieten.

De chirurg kan het aanhechtingspunt van de kniepees verplaatsen en verstevigen. Of de kniegeul kan bijvoorbeeld worden aangepast.

De dierenarts zal samen met jou bespreken of een chirurgische ingreep nodig is en welke optie het beste is voor je kat.

Patella luxatie vooraanzicht

Afbeelding van patella luxatie (vooraanzicht) 

Verplaatsing en van aanhechtingspunt van de kniepees en opnieuw vastzetten met Tension band wire: een of meer dunne metalen pinnen houden het botdeel in de juiste positie in combinatie met een metalen draad die de trekkracht van de kniepees opheft.

Herstel en revalidatie van je kat na een knieschijfoperatie

Bij iedere operatie kunnen er helaas complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een (wond)infectie.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er zo min mogelijk bacteriën in de wond komen. De chirurg gaat daarom heel steriel te werk.

Na de ingreep is het aan jou om te voorkomen dat je kat aan de wond gaat likken of bijten. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een kraag of medische romper.

Om het risico op andere problemen te beperken, is het goed dat je kat absolute (bench)rust houdt.

Revalideren is daarna de sleutel tot het succes van de operatie. In welke mate je kat naar buiten mag en hoeveel beweging is toegestaan, zal je dierenarts met jou bespreken.

Wees vooral voorzichtig en volg de instructies goed op.

Na de operatie is er gelukkig een goede kans dat je kat herstelt.

De kosten van een patella luxatie-operatie

Knieproblemen verdwijnen eigenlijk nooit vanzelf. Met een tijdige behandeling kun je ernstige gevolgen, zoals bijvoorbeeld artrose, voorkomen.

Aan een operatie zijn wel kosten verbonden. Wat deze exact zijn, is afhankelijk van de behandeling die je samen met je dierenarts kiest.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.