leren zwemmen

Een huisdier kan je leren zwemmen. Gooi je huisdier nooit zomaar in het water. Laat hem zelf of onder professionele begeleiding rustig wennen aan water.

Wil je je huisdier graag leren zwemmen onder professionele begeleiding? Neem dan contact op met het AniCura Dierenartsencentrum Anthemis.

Watergewenning huisdier

Tijdens watergewenning leert je huisdier in een gecontroleerde omgeving zwemmen. In een verwarmd aangepast zwembad leert een gediplomeerde fysiotherapeut je huisdier de juiste zwemtechniek aan. Puppy's mogen leren zwemmen vanaf ze twaalf weken oud zijn.

Ga nooit voor de eerste keer met je huisdier in een vijver zwemmen. De temperatuur van het water moet minstens 28 graden zijn. Bovendien zijn de meeste vijvers in België vervuild. Je huisdier kan zo een levensbedreigende blauwalgvergiftiging oplopen. Lees meer in ons artikel over een blauwalgvergiftiging bij huisdieren.

Gooi je huisdier nooit zomaar in het water. Je huisdier kan door zijn angst verdrinken of een angst voor water ontwikkelen. Sommige huisdieren vinden zwemmen nooit leuk. Dwing je huisdier niet.

Waarom zou je je huisdier leren zwemmen?

Zwemmen is de ideale zomeractiviteit. Huisdieren kunnen bewegen zonder oververhit te raken en hun beenderen en gewrichten te overbelasten. Zwemmen wordt ook aangeraden voor huisdieren met heupdysplasie. Lees meer in ons artikel over hydrotherapie.

Huisdieren kunnen van nature niet zwemmen. Ze leren zwemmen door hun moeder of baasje. Labradors en golden retrievers leren sneller zwemmen dan bulldogs, boxers en bassets.

Hoe verloopt een sessie watergewenning voor je huisdier? 

Je huisdier maakt eerst op een speelse manier kennis met water. Daarna gaat hij met een zwemvest het water in. Om je huisdier te motiveren, kan je snoepjes of vertrouwd speelgoed gebruiken. Tijdens de eerste lessen leert je huisdier water associëren met iets positiefs.

Je huisdier voorbereiden op watergewenning

Geef je huisdier vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je huisdier thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een aangepast zwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt. Stap zelf mee in het water.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.