Van binnenkat naar buitenkat

Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

Binnenkat

Als je in een wijk met veel verkeer woont, je kat speciale verzorging nodig heeft of in de buurt veel buitenkatten wonen, houd je jouw kat beter binnen. Een binnenkat zal zich sneller vervelen. Ongewenst gedrag zoals krabben aan meubels en sproeien ontstaat door verveling. Richt daarom een stimulerende omgeving voor je kat in. 

Adopteer je een volwassen kat die een groot deel van zijn leven buiten heeft doorgebracht? Probeer er dan geen binnenkat van te maken.  

Geef je binnenkat de kans om te jagen

Hou je kat in beweging met speelgoed. Katten vervelen zich snel. Blijf daarom afwisselen met speelgoed. Boots een prooi na met een hengel en veren aan een touwtje. Jongere katten zullen tien keer per dag of meer willen spelen. Korte spelletjes van een minuut of twee zijn ideaal.

Maak het eten van je binnenkat interessant

Verstop wat kattensnoepjes in huis waarop je kat kan 'jagen'. Geef elke tweede maaltijd in een puzzelbal of een wc-rolletje. Zo kan je kat op zijn maaltijd jagen.

Plant kattengras voor je binnenkat

Om haarballen op te hoesten eten katten gras. Koop gras voor je binnenkat. Zo voorkom je dat je kat andere giftige planten eet. De kropaarplant is met zijn lange, brede stengels ideaal. Je kan de plant in een dierenwinkel of tuincentrum vinden.

Maak schuilplaatsjes voor je binnenkat

Katten hebben in huis veilige plekjes nodig waar ze zich kunnen terugtrekken. Een kartonnen doos of een deken onder je bed is dikwijls al genoeg. Katten voelen zich veiliger als ze hun omgeving uit de hoogte kunnen weernemen. Leg een deken boven op een kast of boekenplank. Zet er een krukje naast zodat je kat erbij kan.

Maak een kattenren voor je binnenkat

Als je jouw kat niet volledig buiten wil laten, kan je een kattenren laten installeren. Zo’n ren is een soort kooi met een dak en panelen overspannen met gaas. Zo kan je binnenkat op een veilige manier naar buiten.

Een rugzak of harnas voor je binnenkat

De ene kat laat een harnas makkelijker toe dan de andere. Ga met je kat in een rustige omgeving wandelen. Bouw de wandelingen langzaamaan op. Voelt je kat zich angstig? Laat het harnas dan achterwege. Katten houden van controle. Daarom kan een kat zich angstig voelen in een rugzak met kijkgat. Daarom raden we dat af.

Buitenkat

Een buitenkat heeft meer lichaamsbeweging en sociaal contact met andere katten. Neem enkele voorzorgsmaatregelen voor je jouw kat naar buiten laat.

Laat je buitenkat 's nachts en op koude dagen binnen

Het risico dat je kat ’s nachts wordt aangereden is groter omdat de koplampen van auto’s je kat kunnen verblinden. Hou je kat ook bij lagere temperaturen in de winter ’s nachts binnen. Train je kat om naar binnen te komen wanneer je hem roept en geef hem voor zonsondergang eten.

Een halsband met een veiligheidssluiting voor je buitenkat

Kies steeds voor een halsband met een veiligheidssluiting. Zo kan je kat niet verstrikt raken. Neem een halsband die reflecteert en schrijf er je naam en telefoonnummer op. Doe de halsband niet te vast aan. Je moet er twee vingers tussen kunnen steken. 

Het is wettelijk verplicht om je kat te laten chippen. Zorg dat je gegevens op CatID.be zichtbaar zijn. Weet je graag waar je kat uithangt? Dan kan je een halsband met gps-tracker aanschaffen.

Laat je buitenkat castreren of steriliseren

In België is het verplicht om je kat te castreren of steriliseren. Niet-gecastreerde katers zwerven meer rond en vechten vaker. Voor niet-gesteriliseerde kattinnen is een ongewenst nestjes de belangrijkste risicofactor.

Ontvlooi en ontworm je buitenkat regelmatig

Ontworm je kat minimaal vier keer per jaar. Denk je dat je kat last heeft van vlooien of wormen? Laat je kat dan onderzoeken door je dierenarts. Breng eventueel ontlasting van je kat mee.

Vaccineer je buitenkat jaarlijks

Buitenkatten komen met andere dieren in aanraking. Laat je kat daarom jaarlijks vaccineren. Laat aan je dierenarts weten dat je kat naar buiten gaat. Dan krijgt hij een extra vaccinatie tegen de dodelijke ziekte leukose of feliene leukemie.

Hou je buren tevreden

Om te voorkomen dat je kat zijn behoefte doet in de tuin van je buren kan je een toilethoekje in je tuin inrichten. Steek de grond los. Je kan eventueel ook wat kattenbakvulling toevoegen. Kies een afgelegen en beschutte plek, het liefst dicht bij je huis zodat je kat zich veilig voelt. Spit het stuk regelmatig om zodat het hygiënisch blijft.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.