Een kitten of een volwassen kat: wat past beter bij jou?

Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

Voordelen en nadelen van een kitten

Een schattige, pluizige kitten weerstaan, is moeilijk. Het kan erg leuk zijn om dat kleine balletje energie nieuwe vaardigheden aan te leren. Maar soms past een volwassen kat beter bij je levensstijl. Een kitten heeft namelijk veel gemeen met een baby: het diertje heeft continu toezicht en opvoeding nodig om het veilig te laten opgroeien tot een gezonde en tevreden volwassen kat. 

Het leuke aan een kitten is dat je zijn gedrag bijna volledig kan sturen. Maar dat is meteen ook een nadeel: je moet je kitten echt elke vaardigheid aanleren: op de kattenbak gaan, komen als je hem roept, maar ook niet in de gordijnen klimmen, niet aan meubels krabben en geen tenen aanvallen. Katjes hebben een zogenaamde gevoelige periode, van hun geboorte tot ze twee maanden zijn. Dat is de ideale periode om kittens te leren dat mensen vriendelijk zijn, dat de stofzuiger niet eng is, ... Probeer zeker te achterhalen of de fokker een goede basis heeft gelegd voor jou en je kitten. Als je twee kittens tegelijk adopteert, kunnen ze van elkaar blijven leren en zullen ze minder snel het huis afbreken.

De kosten zijn een ander nadeel. Het lijkt wel alsof veel kittens al hun negen levens in het eerste jaar opgebruiken. Vraag alvast een tienbeurtenkaart aan bij de dichtstbijzijnde dierenarts. Kitten zijn niet alleen waaghalzen, ze zijn ook erg fragiel. Een kitten is niet ideaal als je kleine kinderen hebt die nog moeten leren om lief te spelen of om zachtjes te aaien. Ook als je slecht ter been bent of moeite hebt om recht te gaan staan, kan een oudere kat een beter keuze zijn.

Ten slotte mag je een kitten nog niet zoveel alleen laten als een volwassen kat, die het grootste deel van de dag slaapt. Je moet er zijn om het diertje te beschermen en het te helpen opgroeien tot een prachtige volwassen kat.

Waarom je beter een volwassen kat neemt

Toegegeven, kittens zijn schattiger dan katten. Maar afgezien van het uiterlijk, zijn er tal van voordelen als je een volwassen kat neemt. Eerst en vooral weet je bij een volwassen dier precies wat je in huis haalt. De karaktertrekken, het lichaamstype, de grootte, de stem, de vacht en het gedrag zijn al bepaald. Als je een raskatje in huis haalt, weet je beter waaraan je je mag verwachten omdat je de ouders en de reputatie van de fokker kent. Maar als je heel zeker wil zijn dat je pluizige vriend ’s avonds rustig mee in de zetel wil kruipen, kan je best een kat kiezen van een paar jaar oud.

Een extraverte, nieuwsgierige kat zal bijvoorbeeld beter met je kinderen om kunnen dan een verlegen, teruggetrokken kat. Omdat het karakter van een oudere kat al duidelijk gevormd is, kan je dus ook beter voorspellen of de kat goed zal aarden in je gezin.

Het grootste voordeel van een volwassen kat is waarschijnlijk voor de kat zelf. Oudere katten worden minder vaak gekozen in een asiel. Hoe lief en welgemanierd ze ook zijn, wedijveren met een schattige kitten is niet eenvoudig. De medewerkers in de opvangcentra kunnen een kat meestal perfect aan de juiste persoon koppelen. Het karakter van een volwassen kat mag dan wel bepaald zijn, maar dat doet niets af aan zijn vermogen om een band met je op te bouwen. Meestal is de genegenheid voor de persoon die het dier naar zijn vaste thuis heeft gebracht nog het sterkst.     

Neem je een senior katje (vanaf 10 jaar oud)? Hou er dan rekening mee dat er wat ouderdomsproblemen kunnen opspelen. Het is daarom aangeraden om jaarlijks een senior check-up te doen, om deze problemen op de voet te volgen en je kat de beste zorg te geven. Laat dit je niet tegenhouden om een ouder katje te adopteren. Ze zijn het meest dankbaar dat ze hun laatste jaren bij jou kunnen doorbrengen.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.