Je kat vervoeren

Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

Je kat vervoeren

Laat je kat thuis wanneer jij een langere reis maakt. Vraag een buur of een vriend om op je kat te passen.

Je kat vervoeren: de transportmand

De transportmand van je kat moet groot genoeg zijn. Je kat moet recht kunnen staan, zich kunnen uitrekken en makkelijk omdraaien als zijn reismand dicht is.

Maak van de transportmand een veilige plek voor je kat. Haal de reismand niet alleen tevoorschijn wanneer je ergens naartoe moet. Zet de mand in een kamer waar je kat veel tijd doorbrengt en leg er beddengoed in. Je kan eventueel ook een T-shirt, dekentje of iets anders dat naar jou ruikt in de mand leggen. Het duurt enkele weken voor je kat aan de mand gewend is. Wees geduldig en beloon je kat.

Is je kat nog steeds angstig? Besproei zijn transportmand dan met een synthetische feromonenspray voor katten. Helpt dat ook niet? Dan moet je misschien een nieuwe reismand kopen of je huidige goed schoonmaken. Vraag raad aan je dierenarts.

Je kat vervoeren: je kat in de reismand krijgen

Zet de transportmand van je kat in een kleine kamer waar je kat niet veel schuilplaatsen heeft. Ga samen met je kat de kamer in en sluit de deur. Leg wat beddengoed in de transportmand. Jaag je kat niet op. 

Als je kat niet vanzelf in zijn transportmand kruipt, kan je het deksel eraf halen. Zet je kat op de bodem. Zet het deksel er vervolgens rustig op. Eventueel kan je jouw kat in een handdoek wikkelen om te voorkomen dat hij zijn poten uitstrekt wanneer je de reismand sluit.

Je kan de reismand ook verticaal zetten en je kat er omgekeerd in laten zakken. Als je denkt dat je kat zich zal verzetten, kan je de mand tien tot vijftien minuten voor je jouw kat erin zet met een synthetische feromonenspray besproeien.

Je kat vervoeren: maak alles klaar voor je vertrekt

Wacht niet tot het laatste moment om je kat in zijn reismand te plaatsen. Als je kat aan zijn transportmand gewend is, kan je hem een paar uur voor je vertrek geen eten geven. Leg wat stukjes van zijn lievelingseten in de mand om hem er vrijwillig in te laten gaan.

Je kan de transportmand van je kat afdekken met een handdoek van zodra hij erin zit. Hou de mand met beide handen stevig vast. Neem ook altijd een extra deken mee als bodembedekking. Een gestreste kat kan zijn behoefte per ongeluk in zijn mand doen.

Je kat vervoeren: in de auto

Maak de reismand op de achterbank van je auto vast met een veiligheidsgordel. Doe dat alleen als je auto aan een crashtest onderworpen is. Anders is het beter om de mand op de grond achter de passagierszetel te plaatsen. Laat je kat niet los in je auto tijdens het rijden. Maak enkele proefritten. Zo went je kat aan zijn transportmand en je auto. 

Je kat vervoeren: lange reizen

Als je autorit langer dan zes uur duurt, zal je kat af en toe moeten drinken en zijn behoefte doen. Er bestaan wegwerpkattenbakken voor lange autoritten. Leg voor de zekerheid een pamper in de transportmand. Geef je kat een paar uur voor de reis geen eten. Zo verminder je het risico dat hij in zijn mand braakt.

Is je kat toch nog gestrest tijdens de autorit? Vraag dan je dierenarts om advies. Eventueel krijg je een kalmeringsmiddel mee.

Je kat vervoeren: thuiskomen

Heb je andere huisdieren? Laat je kat enkele minuten in zijn transportmand zitten wanneer je thuiskomt. Observeer het gedrag van je andere huisdieren. Reageren zij agressief? Laat je kat dan minstens 24 uur in een aparte kamer zitten. Om het proces te versnellen kan je al je huisdieren met dezelfde handdoek inwrijven. Vraag raad aan je dierenarts.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

    Hier meer over lezen

  • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

    Hier meer over lezen

  • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

    Hier meer over lezen

  • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

    Hier meer over lezen

  • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

    Hier meer over lezen

  • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

    Hier meer over lezen

  • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

    Hier meer over lezen

  • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

    Hier meer over lezen

  • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

    Hier meer over lezen

  • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

    Hier meer over lezen

  • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

    Hier meer over lezen

  • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

    Hier meer over lezen

  • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

    Hier meer over lezen

  • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Hier meer over lezen

  • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

    Hier meer over lezen

  • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

    Hier meer over lezen

  • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

    Hier meer over lezen

  • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.