Je kitten socialiseren

Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

Je kitten socialiseren

Wanneer je kitten drie tot zeven weken oud is, doet hij niets liever dan nieuwe dingen leren. Vanaf acht weken oud wordt je kitten voorzichtiger. Daarom is het belangrijk dat je kattenfokker of het asiel je kitten tussen drie en zeven weken oud met zoveel mogelijk nieuwe situaties laat kennismaken.

Blijven leren

Hoewel jonge kittens gedurende een paar weken helemaal openstaan voor nieuwe ervaringen, blijven ze hun hele leven lang leren. Jij kan je kitten dus ook sociale vaardigheden blijven aanleren. Kies een kitten die bij je levensstandaard past. Wij raden ook aan om twee kittens samen te adopteren. Zo blijven ze van elkaar leren en elkaar uitdagen.

Neem je tijd

Je kitten nieuw gedrag aanleren kost tijd. Geef je kitten zeker aandacht. Beloon hem ook met traktaties en speeltjes.

Het belang van aaien

Net als baby's verlangen kittens naar fysieke geborgenheid. Je kitten vaak aaien en vertroetelen is daarom belangrijk. Wanneer je jouw kitten aanraakt, verspreidt je geur zich over zijn vacht. Je kitten associeert zo jouw aanraking met iets leuks.

Als je de pootjes, staart en oren van je kitten aanraakt, kun je mettertijd misschien gezondheidsproblemen opmerken of zijn nagels knippen. Ook de mond, lip en tanden voorzichtig aanraken, is aangeraden als je de tanden van je kat wil poetsen.

Aai je kitten altijd eerst op zijn hoofd. Daarna kan je zachtjes over zijn rug aaien. Als je kat in je hand bijt of krabt, trek je hand dan weg. Anders leert je kat dat je hand speelgoed is en zal hij je hand blijven aanvallen. Aai een kat nooit over zijn buik (behalve als je jouw kat al lang kent en je zeker weet dat hij dat leuk vindt). Katten gaan vaak met hun buik omhoog liggen, maar dat is geen garantie dat ze geaaid willen worden.

Gebruik je stem

Praat tegen je kitten. Hij begrijpt je woorden misschien niet, maar hoe meer je tegen hem praat, hoe beter hij de emoties in je stem leert onderscheiden. Hou bij het knuffelen een kalme, zachte toon aan zodat hij zich veilig voelt. Je kan een vrolijke toon gebruiken wanneer het speeltijd is. Ben je boos? Probeer dan je stem niet te verheffen. Dat kan de ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden juist tegenwerken.

Betrek je gezinsleden

Laat je kitten kennismaken met andere mensen. Heb je geen kinderen? Nodig er dan enkele uit en leg ze uit hoe ze zich moeten gedragen. Blijf erbij zodat er geen ongelukjes gebeuren. Katvriendelijke honden zijn ideaal om voor te stellen aan je kitten. Je moet wel zeker weten dat de hond rustig zal blijven. Maak kleine ritjes met je auto om je kitten eraan te laten wennen. Begint je te blazen of grommen bij één van deze interacties? Forceer dan niets.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.