De ontwikkeling van je kitten per week

Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

Ontwikkeling kitten: week 1 en 2

Pasgeboren kittens zijn blind en doof. Ze zijn volledig afhankelijk van hun moeder. De eerste week slapen de kittens veel. Ze zijn in staat om hun kopje op te tillen, hun pootjes te bewegen en piepende geluidjes te maken. Bij de geboorte wegen kittens gemiddeld honderd gram. Aan het eind van hun eerste week is hun gewicht verdubbeld.

Vanaf de tweede week kunnen kittens horen en zien. Hou ze nog wel uit de buurt van fel licht. Hun oogjes zijn nog erg gevoelig. Tegen het einde van de tweede week beginnen ze hun eerste wiebelende stapjes te zetten.

Ontwikkeling kitten: week 3 en 4

In de derde week krijgen de kittens tanden en nagels. Hun zelfvertrouwen groeit en ze beginnen hun omgeving te verkennen. Tegen week vier beginnen kittens te spelen met elkaar, speelgoed en mensen. Ze kunnen ook beter horen en zien. Dit is het perfecte moment om de kittens kennis te laten maken met een kattenbak. De kittens wegen nu ongeveer 400 gram.

Ontwikkeling kitten: week 5 en 6

Tijdens de vijfde en zesde week ontwikkelen de kittens veel van hun karakter. Op zes weken hebben veel kittens voldoende coördinatie om op meubels te klimmen en springen. De kittens kunnen hun eigen vacht verzorgen en gaan op hun kattenbak. Ze drinken nog steeds melk bij hun moeder, maar je mag ze ook al vast eten geven. De kittens wegen aan het einde van week zes ongeveer 700 gram.

Ontwikkeling kitten: week 7 tot 12

In deze periode ontwikkelt een kitten zijn sociale vaardigheden. Dit is ook het perfecte moment om over te stappen naar gewone voeding. Start met natte voeding voor kittens zodat de katjes zeker genoeg vocht binnenkrijgen. Afhankelijk van zijn ras en geslacht weegt een kitten ongeveer 1 kilogram rond negen weken en 1,5 kilogram rond twaalf weken.

Wanneer mag een kitten het nest verlaten?

Wanneer kan een kat naar een nieuw baasje? Over wanneer je kat het nest mag verlaten zijn de meningen licht verdeeld, maar de regel is ‘niet eerder dan 8 weken’. Voor de ontwikkeling van de kitten wordt door AniCura kattenexperts aangeraden hier 13 weken van te maken. Dan zijn ze net wat verder gesocialiseerd met andere katten, wat goed is voor de persoonlijkheid. Dat geeft meer zekerheid voor de kitten wanneer deze in een nieuw huis terecht komt, een nieuw baasje krijgt. Katten zijn gewoontedieren, dat is behoorlijk stressvol en een verder ontwikkelde persoonlijkheid helpt dan heel erg!

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.