Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen

Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

Je kitten zich thuis laten voelen

Adopteer een kitten die minstens twaalf weken oud is. Zestien weken is echter de ideale leeftijd voor een adoptie. Wij raden aan om kittens per twee te adopteren. Zo vervelen ze zich minder snel en kunnen ze van elkaar blijven leren. Probeer de moeder van je kitten te ontmoeten. Als zij kalm, sociaal en vriendelijk is, zal je kitten dat wellicht ook zijn.

Kies een kat die bij jouw leefomgeving past. Een kat die op een boerderij is opgegroeid en weinig interactie heeft gehad met mensen is waarschijnlijk niet ideaal voor een kinderrijk gezin in een stad.

Begin met één kamer

Bereid een kamer voor waarin je kitten rustig aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Hang geen gordijnen die tot op de grond komen in de kamer. Je kat zou ze als klimpaal kunnen gebruiken.

Je kan eventueel een hekje in de deuropening plaatsen. Zo kan je kat al een glimp opvangen van de rest van het huis en vertrouwd raken met alle nieuwe geuren. Bereid het gebied van je kat langzaam verder uit. Hou er rekening mee dat kittens meer tijd nodig kunnen hebben. Probeer zeker niets te forceren.

Maak de omgeving zo veilig mogelijk. Denk aan giftige planten, elektrische apparaten en breekbare voorwerpen. Maak wat ruimte op de vensterbank. Plaats in aparte delen van de kamer een kattenbak. Een kattenbed of kartonnen doos met een knus dekentje zijn prima schuil- en rustplaatsen voor je kat. Een krabpaal en speeltjes om mee te ravotten, zijn ook een must.

Probeer ook een voorwerp uit het vorige verblijf van je kat mee te nemen. De vertrouwde geur zal je kat geruststellen. Zorg dat alle materialen voor je nieuwe kat niet gebruikt zijn geweest door een andere kat.

De beginperiode

Laat je nieuwe kat of kitten rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen. Heb je kinderen? Leer ze dan hoe ze de kat moeten benaderen. Zorg voor eten, vers water en een kattenbak. Wees niet verbaasd wanneer je kat weinig honger heeft. Aan een nieuwe thuis wennen, kan stress veroorzaken.

Een band opbouwen met je kat

Hoe meer tijd je in het begin met je kitten of kat doorbrengt, hoe beter je band zal zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om het gedrag en de signalen van je kat te leren. Val je kat alleen lastig wanneer hij om aandacht vraagt of wil spelen.

Aai je kat altijd eerst op zijn hoofd. Als hij dat leuk vindt, kan je zijn rug aaien. Wees attent voor de signalen van je kat en aai hem nooit over zijn buik. Katten gaan op hun rug liggen en tonen hun buik om te tonen dat ze je vertrouwen. Dat is geen uitnodigen om hem daar te aaien. Laat je kat naar jou toekomen.

Leer je kat wat wel en niet kan. Mag je kat ‘s nachts bij jou in bed? Katten zijn van nature het actiefst wanneer de zon op en ondergaat. Maar je kan je kat een slaappatroon aanleren dat past bij de levensstijl van jouw gezin.

Stel je andere huisdieren voorzichtig voor. Katten zijn territoriaal en kunnen soortgenoten als een indringer zien. Volwassen katten aanvaarden een kitten eerder dan een andere volwassen kat.

Als je een buitenkat neemt, is het verstandig om hem de eerste drie weken binnen te houden. Zorg ook dat je kat gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd is.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

    Hier meer over lezen

  • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

    Hier meer over lezen

  • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

    Hier meer over lezen

  • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

    Hier meer over lezen

  • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

    Hier meer over lezen

  • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

    Hier meer over lezen

  • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

    Hier meer over lezen

  • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

    Hier meer over lezen

  • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

    Hier meer over lezen

  • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

    Hier meer over lezen

  • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

    Hier meer over lezen

  • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

    Hier meer over lezen

  • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

    Hier meer over lezen

  • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Hier meer over lezen

  • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

    Hier meer over lezen

  • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

    Hier meer over lezen

  • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

    Hier meer over lezen

  • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.