Een kitten introduceren bij je hond

Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

Kitten bij hond introduceren

Katten en honden leren het beste met elkaar omgaan wanneer de kat jonger is dan zes maanden en de hond jonger is dan een jaar. Maar de meeste honden zullen ongeacht hun leeftijd een kitten aanvaarden. Vergeet niet om met je hond afzonderlijk extra qualitytime in te plannen.

Kitten bij hond introduceren: geef je kitten de tijd om te wennen

Laat je kitten eerst aan zijn nieuwe omgeving wennen. Plaats hem in een veilige ruimte met een bed, kattenbak, speeltjes, eten en drinken. Richt verstopplekjes in. Liefst blijft deze plek na de introductie met je hond een veilig domein voor je kitten. Wil je ook in andere delen van je huis verstopplekjes inrichten? Doe dat dan geleidelijk. Zo zullen de veranderingen voor je hond niet te drastisch zijn.

Kitten bij hond introduceren: geuren uitwisselen

Begin langzaam met de introductie. Hou je hond en kitten eerst apart en laat ze aan elkaars geur wennen. Verwissel hun dekens en laat ze elkaars ruimte verkennen.

Kitten bij hond introduceren: neem tijd voor de kennismaking

Zorg dat je kat zich kan verstoppen en hou je hond aan de lijn. Plaats een barrière tussen beide dieren. Een babyhekje dat gedeeltelijk afgedekt is met een laken of handdoek is perfect. Zo kunnen je hond en je kitten elkaar zien zonder fysiek contact. Maak van de kennismaking een leuke ervaring met een rustige activiteit voor beide huisdieren.

Wees klaar om je hond uit de kamer te leiden als hij erg opgewonden raakt. Herhaal de sessies tot beide dieren ontspannen zijn in elkaars gezelschap. Moedig hun goede gedrag aan met beloningen. Reageren je hond en je kitten negatief op elkaar? Haal ze dan uit elkaar.

Kitten bij hond introduceren: tijd om je kitten los te laten

Als je huisdieren zich op hun gemak voelen in elkaars buurt, mag je echt contact toestaan. Je moet er wel zeker van zijn dat ze goed op elkaar zullen reageren. Blijf toezicht houden. Leid de beide dieren positief af en moedig ze aan. Hou je hond aan de lijn tot je zeker bent dat hij niet wil jagen. Bewaar de afstand tussen beide dieren met speeltjes en beloningen. Maak de sessies geleidelijk langer. Laat de lijn van je hond geleidelijk los.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.