Kittenvoeding: do's-and-don'ts

Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Goede voeding voor kittens

Wat we weten over kittenvoeding is fel geëvolueerd. De tijd dat we dachten dat een kommetje melk genoeg was voor een kitten, ligt gelukkig ver achter ons. Andersom krijgen kittens ook vaak te veel eten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk lijdt naar schatting de helft van alle katten aan overgewicht. We geven je enkele tips over de voeding van kittens en, net zo belangrijk, hoeveel eten kittens eigenlijk nodig hebben. 

Hoeveel eten kittens normaal?

Pasgeboren kittens zogen om de twee uur en daarna geleidelijk aan tot vier of zes keer per dag, tot het spenen begint. In deze periode moeten ze elke dag ongeveer twintig gram aankomen. Een gezond kitten heeft hier op zichzelf geen moeite mee. Voedingsproblemen doen zich meestal pas voor als het kitten volledig gespeend is. 

Opletten met overvoeren en beloningen

Als het kitten bij je thuis aankomt, is het meestal erg slank en vol energie. Veel mensen krijgen dan de neiging om hun kitten te overvoeren, omdat ze vrezen dat het te mager is. Dat is zelden het geval: kittens worden net verondersteld mager te zijn.
Beloningen zijn een tweede grote factor die aan overvoeding bijdraagt. De kitten leert al snel dat hij een traktatie zal krijgen wanneer hij erom vraagt. Probeer daarom consequent te zijn in wanneer en waarom je hem beloont.

Lichaamsconditiescore

Als het tijd is voor de eerste inentingen en de afspraak voor castratie of sterilisatie, zal de dierenarts je kat wegen en de score van zijn lichaamsconditie onderzoeken. Die wordt uitgedrukt op een schaal van één tot negen, waarbij één te mager is en negen zwaarlijvig. Vraag de dierenarts hoe je de lichaamsconditiescore van je kittens regelmatig kan controleren. 

Wat is het beste voer voor kittens?

Kattenvoer bestaat doorgaans in twee vormen: natvoer of droogvoer. Beide types hebben voordelen, dus het is moeilijk te zeggen wat nu het beste voer voor kittens is. 

Natvoer kan de nieren en de blaas ondersteunen. Je kitten neemt er ook voldoende vocht mee op. Dat is handig, want katten hebben de neiging om te weinig water te drinken. Droogvoer is daarentegen goed voor het gebit van je kitten, maar zit vaak boordevol calorieën. Velen kiezen voor een combinatie van beide. Lees goed op de verpakking hoeveel je moet geven of vraag het aan je dierenarts of de fokker.

Wat met gesteriliseerde of gecastreerde katten?

Veel kattenbaasjes zien een drastische gewichtstoename na de sterilisatie of castratie. Dit kan voor een gedeelte hormonaal bepaald zijn, maar ook liggen aan het feit dat gecastreerde of gesteriliseerde katten minder actief zijn. Tegenwoordig is er speciaal kattenvoer voor gecastreerde of gesteriliseerde dieren. Volg de richtlijnen op de verpakking en weeg het voer af om de juiste portie te geven. Geef zeker geen kittenvoeding meer.

Extra tips voor gezonde kittens

  • Varieer de merken, smaken en vorm van het voer. Anders groeit je kitten misschien op tot een kieskeurige eter. 
  • Lichaamsbeweging is de beste manier om overgewicht te voorkomen. Het is dus erg belangrijk dat je regelmatig met je kitten speelt. 
  • Is je kat enorm gulzig? Dan kan een voederpuzzel een oplossing zijn. Dit zorgt ervoor dat je kat moeite moet doen voor zijn eten en geeft dus ook mentale stimulatie.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

    Hier meer over lezen

  • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

    Hier meer over lezen

  • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

    Hier meer over lezen

  • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

    Hier meer over lezen

  • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

    Hier meer over lezen

  • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

    Hier meer over lezen

  • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

    Hier meer over lezen

  • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

    Hier meer over lezen

  • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

    Hier meer over lezen

  • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

    Hier meer over lezen

  • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

    Hier meer over lezen

  • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

    Hier meer over lezen

  • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

    Hier meer over lezen

  • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Hier meer over lezen

  • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

    Hier meer over lezen

  • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

    Hier meer over lezen

  • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

    Hier meer over lezen

  • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

    Hier meer over lezen

  • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

    Hier meer over lezen

  • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.