50% van de seniorhonden heeft gezondheidsproblemen

Honden worden steeds ouder. Baasjes zien hun viervoeter meer en meer als een volwaardig gezinslid waarvoor ze de beste zorg willen. Bovendien heeft de diergeneeskunde zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Toch blijven nog veel ouderdomskwalen onopgemerkt, omdat honden meester zijn in het verbergen van pijn. ‘Als je tijdig met de behandeling start, is dat niet alleen beter voor het welzijn van de hond, maar vaak ook nog eens voor de portemonnee’, zegt Pieter Van Acker, dierenarts bij AniCura. 

Zaventem, 29 maart 2024 - Vanaf ongeveer 10 jaar wordt een middelgrote hond beschouwd als een senior. Voor grote honden is dat al op 8 jaar en voor kleine viervoeters vanaf de
leeftijd van 12 jaar. Ook onze kwispelende vrienden ontsnappen niet aan ouderdomskwalen, zoals gebitsproblemen, darm- en huidproblemen, hartaandoeningen, diabetes, tumoren en een hoge bloeddruk. Dieren zijn goed in het verbergen van pijn, waardoor gezondheidsproblemen soms lang onopgemerkt voorbijgaan. Zo lijdt 50 procent van de oudere honden aan minstens één ziekte. Met een regelmatige gezondheidscontrole bij de dierenarts worden gezondheidsproblemen makkelijk opgemerkt. ‘Als je tijdig met de behandeling start, voorkom je dat een aandoening verder ontwikkelt en grotere problemen veroorzaakt’, zegt Pieter Van Acker, dierenarts bij AniCura Anthemis. ‘Dat is niet alleen beter voor het welzijn van het dier, maar in veel gevallen ook nog eens voor de portemonnee.

Seniorzwemmen voor honden

Ouderdomskwalen zijn steeds beter te behandelen, waardoor seniordieren langer gezond kunnen blijven. ‘Een hond met een hernia hoeft niet meer per definitie worden ingeslapen, maar kan na een herniaoperatie nog een aantal jaren spelen en rennen in het bos’ oppert dierenarts Van Acker. ‘En een dier met artrose kan met pijnmedicatie zijn laatste jaren nog pijnvrij bewegen. Ook fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen. Wij helpen vaak dieren met hun revalidatie na een operatie of om fit te blijven. Zo organiseren we ook af en toe seniorzwemmen voor honden om op een minder belastende manier toch fit te blijven.

Tips voor thuis

Ook thuis kunnen hondenbaasjes het leven van hun seniordier zo aangenaam mogelijk maken. ‘Door een helling te installeren, kunnen oude honden met gewrichtspijn makkelijker op de bank of in de auto klimmen’, adviseert Van Acker. ‘Een verwarmingsmat is ook perfect als zachte en warme rustplek. Gladde oppervlakken zoals de vloer of badkuip bedek je best met een vloerkleed, om te vermijden dat je seniorhond uitglijdt.’

Meer info over seniorhonden vind je hier

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.