Spoeddienst voor huisdieren bestaat één jaar: “Ons werk is ontzettend gevarieerd, net als in een ‘gewoon’ ziekenhuis”

Wist je dat je op ieder moment - midden in de nacht of op een of andere feestdag, bijvoorbeeld - met jouw zieke huisdier terechtkan bij Anicura in Berchem? Hun spoeddienst, uniek in de wel erg ruime regio, bestaat één jaar.

Berchem, 29 april 2024 - “Of je in Antwerpen nog een dienst als de onze vindt? Neen, dan moet je toch al naar Hond en Kat in Gent of naar Luik”, vertelt Koenraad Florizoone, dierenarts en manager van de Anicura-vestiging in Berchem. “Het probleem is dat heel veel dierenartsen geen wachtdienst meer organiseren, terwijl ze daar eigenlijk toe verplicht zijn door de Orde der dierenartsen. Als iemand dat, om welke reden dan ook, niet kan organiseren, dan moet hij of zij een overeenkomst zien te maken met een andere dierenarts die zijn dienst overneemt. Jammer genoeg doen heel veel artsen dat gewoonweg niet, en nemen ze hun telefoon ’s nachts niet op.”

Daar komt de spoeddienst van Anicura dan in het spel. Zij werken samen met verschillende dierenartsen. Ook zij die niet onder de noemer van multinational Anicura opereren, die hun patiënten naar hen doorsturen. “Dat is vooral goed voor de klant, want zij moesten voordien vaak urenlang rondbellen, met een ziek dier naast hen, vooraleer ze een dierenarts vonden die hen kon ontvangen. Hier komen ze dan terecht bij een team dat in shiften werkt, en dus ook goed uitgeslapen is. Hier werkt niemand dagen en nachten na elkaar. Dat zou nefast zijn voor de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Koenraad Florizoone heeft er echter wel begrip voor dat voor veel dierenartsen een wachtdienst organiseren vaak moeilijk is. “Er zijn, statistisch gezien, veel meer burn-outs en zelfs zelfmoorden onder dierenartsen”, vertelt hij. “Het is een zware job, die vaak veel eist van een mens. Zeker voor jonge dierenartsen. Een ziek huisdier behandelen kan, bijvoorbeeld, ook heel duur zijn en niet iedereen kan dat betalen. Dan is vaak de enige oplossing ‘het spuitje’.
Mensen slingeren dan allerlei verwensingen naar het hoofd van de dierenarts, als zou hij of zij een geldwolf zijn. Maar goed, die mensen moeten ook hun boterham verdienen. De medische wereld is geen liefdadigheidsinstelling, hoe graag iedere arts ook dieren ziet.” 

Je komt terecht in een moderne praktijk, waar alles voorhanden is om jouw huisdier te behandelen. Er is een CT-scan, een operatiekamer, hi-flow zuurstoftherapie,...

Bij Anicura kan je dus de klok rond terecht. “Wel altijd eerst eventjes bellen”, glimlacht Koenraad Florizoone, die ook nog een eigen praktijk heeft in het Kempense Beerse. “Je komt terecht in een moderne praktijk, waar alles voorhanden is om jouw huisdier te behandelen. Er is een CT-scan, een operatiekamer, hi-flow zuurstoftherapie,... Dat vind je niet in veel praktijken. Je moet het materiaal maar ook de mensen hebben, natuurlijk.”

Hond met klaplong

Hoe ziet een drukke nacht eruit bij Anicura? “We zien veel mensen die langskomen, terwijl het eigenlijk niet écht dringend is. Al is dat net zo in de spoeddienst van een ziekenhuis”, vertelt Koenraad Florizoone. “Stel je daar een brakende hond of een kat met diarree bij voor. Baasjes geraken in paniek en besluiten naar ons te komen, waar ik alle begrip voor heb. Een huisdier is meer dan een beestje dat toevallig ook bij je thuis woont. Wij kijken de patiënt na, geven medicatie waar nodig en stellen de mensen gerust. Maar soms kan dat ook een kat zijn die van tien verdiepingen hoog naar beneden is gevallen en met verschillende ernstige fracturen bij ons binnen is gebracht. Op dit moment hebben we, bijvoorbeeld, een hond met een klaplong ter behandeling in onze praktijk. Het is heel gevarieerd, net als in de humane geneeskunde.”

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Je vindt Anicura aan de gebouwen van Post X, in de schaduw van Berchem-station: Borsbeeksebrug 34, 2600 Berchem

Meer nieuws

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.