Gewrichtsaandoeningen voorpoot hond

Ontdek hoe je jouw hond kunt helpen bij gewrichtsaandoeningen aan de voorpoot. Leer over de oorzaken en behandelingen voor een gezonder en gelukkiger leven voor je trouwe viervoeter.

Aandoeningen in de schouder

Osteochondritis dissecans (OCD)

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening waarbij een stukje kraakbeen in het schoudergewricht loskomt, wat ontstekingen en pijn veroorzaakt, voornamelijk merkbaar als mankheid en pijn bij het strekken van het gewricht. Het komt vaker voor bij grote hondenrassen vanwege snellere groei en hogere biomechanische krachten, waarbij erfelijke aanleg en voeding ook een rol spelen bij het ontstaan. De behandeling omvat doorgaans een chirurgische ingreep, vaak via artroscopie of gewone chirurgie, gevolgd door een herstelperiode van enkele weken. 

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een term die wordt gebruikt voor verschillende problemen in het ellebooggewricht van een hond.

Fragmented Cornoid Process (FCP)

Bij sommige honden, zoals Golden Retrievers en Labradors, kan een klein stukje bot en kraakbeen losraken in de elleboog. Dit kan pijn veroorzaken en zelfs leiden tot artrose. Het komt vaak voor bij jonge honden, meestal tussen de 5 en 8 maanden oud. Vroegtijdige behandeling door middel van chirurgie kan helpen om verdere schade te voorkomen. 

Losse Processus Anconeus (LPA)

Jonge Duitse herders en andere grote hondenrassen kunnen last hebben van LPA. Dit gebeurt wanneer een botstukje in de elleboog niet goed vastgroeit. Chirurgie kan nodig zijn om dit op te lossen, maar het kan leiden tot blijvende stijfheid in het gewricht. 

Osteochondritis Dissecans (OCD)

Sommige hondenrassen, vooral grotere, hebben meer kans op OCD. Het is een aandoening waarbij een stukje kraakbeen loskomt in de elleboog, wat pijn en bewegingsproblemen veroorzaakt. Chirurgie kan helpen om het probleem te verhelpen, maar het herstel kan lang duren. 

Medial Compartment Disease (MCD)

Dit is een ernstiger stadium waarbij het kraakbeen in het binnenste deel van de elleboog volledig verdwijnt. Behandelingsopties zijn beperkt en omvatten injecties om de pijn te verlichten, maar het kan een levenslange strijd zijn voor de hond. Een PAUL chirurgie kan palliatief pijn verminderen. Een elleboog prothese is mogelijk maar dit wordt nog niet vaak gebruikt.

Aandoeningen in de pols

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat leidt tot pijn en stijfheid. Het ontstaat vaak door slijtage na verloop van tijd, maar kan ook het gevolg zijn van letsels of overbelasting. Behandelingen omvatten pijnstillers, fysiotherapie, en in sommige gevallen chirurgie om het aangetaste gewricht te vervangen. Net als de hak, kan een artrodese de pijn uitschakelen. Hiervan is het nadeel het verlies van mobiliteit in de pols al levert dit bij honden weinig problemen op. 

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.